Boris Johnson, Storbritanniens premiärminister. Foto: TT

Analys: ”Allt handlar till syvende och sist om Boris val”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

För ett år sedan vann den brittiske premiärministern Boris Johnson parlamentsvalet med en förkrossande seger. Tack vare en majoritet på 80 mandat i underhuset kunde han göra verklighet av sitt mantra: ”Get Brexit Done” och driva igenom skilsmässan med EU.

Nu står Boris Johnson inför ännu ett decemberval, av ett helt annat slag, och insatserna är skyhöga.

Anna-Maja Persson

Reporter Storbritannien

Hos de brittiska vadslagningsbyråerna blir oddsen för en avtalslös ”hård” brexit vid årsskiftet allt lägre. Samtidigt som förhandlingarna om ett nytt handelsavtal fortsätter på övertid blir tongångarna alltmer pessimistiska. Snart är ännu en deadline nådd och kolossalt viktiga beslut kommer att behöva fattas. Blir det ett nytt handelsavtal eller inte? Tja, fråga Boris Johnson.

För hur man än vänder och vrider på alla stötestenar, förhandlingsprocedurer och mandat så handlar det till syvende och sist om att Alexander Boris de Pfeffel Johnson alldeles strax måste göra sitt livs kanske viktigaste val. Kanske har han redan gjort det, men han är känd för att skjuta från höften och fatta beslut i sista sekunden.

Brexit

No deal – ett hårt slag

Det är ingen hemlighet att en hård brexit slår allra hårdast mot Storbritannien. På grund av coronapandemin krymper den brittiska ekonomin med drygt elva procent i år. Utan ett handelsavtal blir det än värre, då förutspås ekonomin krympa med ytterligare två procent nästa år.

Hur kommer det sig då att Boris Johnson är beredd att hacka i sig det här och utsätta britterna för de förväntade tuffa konsekvenserna av en ”no deal”? Svaret är ”sovereignty”, nationellt självbestämmande. Det handlar om att återta kontrollen över fiskevatten, över gränser och rätten att stifta sina egna lagar.

De hårdföra brexitörerna i Boris Johnsons eget Toryparti förväntar sig att premiärministern inte ger vika en millimeter när det gäller självbestämmandet. Sovereignty är heligt. Här uppstår en rejäl krock med EU som kräver att britterna även i fortsättningen står nära unionens regler när det gäller rättvisa konkurrensvillkor. För EU:s del handlar det om att till varje pris värna den inre marknaden.

Brino – ett stort svek

Om Boris Johnson väljer att kompromissa på den här avgörande punkten kan han rädda handelsavtalet. Men priset kan bli högt. För om han drar på sig de hårdföra brexitörernas vrede kan det kosta honom premiärministerposten. Det de kallar ”brino”, brexit in name only, skulle ses som ett första klassens svek.

Det är i allra högsta grad ett reellt hot och det vore inte första gången en konservativ premiärminister tvingades bort på grund av brexit, av sina egna.

Inom kort har vi facit. Boris Johnson måste mycket snart göra sitt svåra val.

Men den som är trött på brexit och längtar efter sann julefrid kan få vänta lite till. För i brexitvärlden är en bruten deadline också en deadline. Och jag skulle inte bli förvånad om förhandlingarna tillåts fortsätta bara lite till.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Brexit

Mer i ämnet