Människor röstar i Charleston i South Carolina.

Allt kan hända – men med bara dagar kvar till valet i USA är prognoserna tydliga

Uppdaterad
Publicerad

Med bara dagar kvar till valet har utmanaren Joe Biden en klar ledning i opinionsmätningarna. Men att Donald Trumps chanser att bli återvald ser mörka ut betyder inte att allt är förlorat för den sittande presidenten.

– Det mesta talar för Biden men Trump har fortfarande möjligheter att överraska, säger valforskaren Henrik Ekengren Oscarsson.

På tisdag väljer USA om republikanernas Donald Trump får ytterligare en mandatperiod som president för världens mäktigaste nation, eller om demokraten Joe Biden får ta över stafettpinnen i landet som plågats hårt av den pågående pandemin.

Att en amerikansk president inte blir omvald är ovanligt: sedan 1977 år är det bara Gerald Ford, Jimmy Carter och George H.W. Bush som inte lyckats.

Presidentvalet i USA 2020

Nu riskerar Donald Trump att hamna i deras gäng. Enligt politiksajten Fivethirtyeight, som sammanväger många olika slags opinionsmätningar, ser läget nämligen mörkt ut för Donald Trump.

Så ser Trumps chanser ut enligt politiksajten

Något värre än att rulla en etta på en sexsidig tärning. Så beskriver sajten hans chanser att bli återvald. Vid 40 000 simuleringar för att se vem av kandidaterna som vinner valet flest gånger vinner Joe Biden 89 av 100 gånger. Men att Joe Biden leder i såväl nationella mätningar som mätningar på delstatsnivå betyder inte att allt är förlorat för Republikanerna.

– Medan Biden har råd att tappa flera delstater måste Trump vinna alla de delstater där det är jämnt, säger valforskaren Henrik Ekengren Oscarsson.

Vad är skillnaden jämfört med valet 2016 då Donald Trump vann över Hillary Clinton?

– Bidens ledning är större och mer stabil än Clintons för fyra år sedan.

”Kan inte visa på säkra ledningar för någon kandidat”

I Pennsylvania, den delstat som enligt Fivethirtyeight mest troligt avgör valet, ligger Joe Bidens ledning inom felmarginalen. Det betyder alltså att Donald Trump är långt från att vara uträknad.

Frågan är också om opinionsmätningarna underskattat stödet för Donald Trump.

– Förra gången var mätningarna nationellt faktiskt bland de mest träffsäkra sedan 1936. Men 2016 underskattades Trump i mätningar i Michigan, Pennsylvania och Wisconsin. Ingen av instituten vill förstås att det ska hända igen, säger Henrik Ekengren Oscarsson och fortsätter:

– Det är svårt att bedöma i förväg hur det kommer gå nu och det är viktigt att komma ihåg att det är så jämnt i många delstater att inga opinionsmätningar kan visa på säkra ledningar för någon kandidat.

Behöver ha med sig kongressen

Oavsett vem som blir president är det viktigt att ha kongressen med sig. Kongressen, som består av senaten och representanthuset, skriver lagarna i USA. Enligt mätningar från Fivethirtyeight och Realclearpolitics ser Demokraterna ut att behålla kontrollen över underhuset samt ta över senaten.

Här är allt du behöver veta om hur USA styrs

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet