Ambassadör åter i Vitryssland

Publicerad

Efter de senaste årens diplomatiska kris mellan Sverige och Vitryssland, som delvis orsakades av nedsläppet av 800 nallebjörnar med regimkritiska budskap, kommer Sverige nu återigen att ha en ambassadör i huvudstaden Minsk.

Det är Martin Åberg, tidigare chargé d'affaires, en lägre grad i den diplomatiska världen, som fått uppgiften att hantera diplomatin på plats.

Sverige har inte haft någon ambassadör i landet sedan augusti 2012 när Vitryssland utvisade den senaste. Sverige har däremot haft en representant i Minsk sedan juli 2013, men det är först nu, efter ”ömsesidiga ansträngningar” enligt svenska UD, som de diplomatiska relationerna länderna emellan har förbättrats.

Vitryssland har däremot inga utsända i Sverige eller planer på att återöppna sin ambassad här, även om det skulle välkomnas av Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.