Spår av nervgift undersöks vid en bänk i Salisbury den 16 mars. Foto: TT Arkivfoto

Ambassadören backar efter giftutspel

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands ambassadör Viktor Tatarintsev har gett landets förklaring till utspelet om att Sverige skulle kunna vara en källa till det nervgift som har använts mot en ex-spion och hans dotter i Storbritannien.

Ambassadören kallades upp till UD för att förklara sig.

– Det var bara en gissning, det var ingen officiell förklaring från rysk sida, säger Tatarintsev till Expressen efter mötet.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Utrikesminister Margot Wallström reagerade kraftigt på anklagelserna.

– Vi tar ju kraftigt avstånd från sådana påståenden som är helt grundlösa och utan att presentera några som helst bevis. Det verkar helt taget ur luften och det är illa. Så uppför man sig inte om man har bra politiska och diplomatiska kontakter. Då påstår man inte sådant om varandra, sade Wallström under måndagen.

Ryska diplomater lämnar Storbritannien

De 23 ryska diplomater som utvisats från Storbritannien har lämnat ryska ambassaden. De utvisades efter giftattacken på den tidigare dubbelagenten Sergej Skripal,

Nästa vecka kommer de 23 brittiska diplomater som Ryssland utvisat som svar att lämna landet på ett specialchartrat plan, säger en källa till den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Samtidigt har en rysk forskare trätt fram och berättat i stats-tv att han arbetat med att framställa nervgiftet som användes mot Skripal, och motsäger därmed de ryska uppgifterna om att man aldrig tagit fram giftet. Forskaren sade också att Skripal och hans dotter varit döda om Moskva varit inblandat i förgiftningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet