• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Amerikanska butiksjätten slutar sälja ammunition efter dödsskjutningarna. Foto: TT

Amerikanska butiksjätten slutar sälja ammunition efter dödsskjutningarna

Publicerad

Amerikanska butikskedjan Walmart stoppar försäljningen av vissa typer av ammunition efter den senaste tidens masskjutningar i landet, rapporterar internationella medier däribland BBC.

Beslutet gäller främst ammunition till handeldvapen och vissa sorters halvautomatiska vapen av den typ som använts vid flera masskjutningar. Förutom säljstoppet, uppmanar man även sina kunder att inte bära vapen synligt även om det är lagligt i flera delstater.

– Vi vet att beslutet kommer att besvära vissa av våra kunder, och vi hoppas att de kommer att förstå, säger företagets vd Doug McMillion, rapporterar BBC.

Skjutningar på Walmart

Beslutet kommer efter två incidenter med dödlig utgång under sommaren i Walmartbutiker. Den 31 juli dödades två anställda av en tidigare kollega i en butik i Mississippi och den 3 augusti dödade en beväpnad man 22 personer i El Paso, Texas.

Detaljhandelsjätten är en av USA:s största vapenåterförsäljare och har över tusen butiker runt om i landet.

Beslutet kritiseras av NRA

Den mäktiga vapenlobbyn, National Rifle Association (NRA) kritiserar beslutet på Twitter och skriver att amerikanerna kommer att söka sig till företag som ”förstår sig på frihetsbegreppet bättre”.

Walmarts marknadsandel på ammunition är omkring 20 procent, men det kan komma att ändras i och med beslutet, menar McMillion.

110 masskjutningar sen 1982

Vapen och ammunition representerar bara en bråkdel av Walmarts totala försäljning, enligt Burt Flickinger, verkställande direktör för detaljhandelsföretaget Strategic Resource Group (SRG).

Han förutspår att beslutet kommer att löna sig i det långa loppet och att man nu kan ge mer utrymme till snabbare växande kategorier som exempelvis barn och hälsa.

Sen 1982 har det varit 110 masskjutningar i USA, enligt tidsskriften Mother Jones.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.