Kongressledamoten Ilhan Omar berättar att hennes dotter har inspirerats av Greta Thunberg. Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/TT

Amerikanska politikern Ilhan Omar: ”Greta påverkar unga att bli ledare”

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska politikern Ilhan Omar lyssnade på Greta Thunbergs korta anförande i USA:s kongress under onsdagen – och var positiv till den svenska klimataktivistens budskap.

– Vi måste lyssna på forskningen, säger Ilhan Omar.

Ilhan Omar menar att Greta Thunberg har påverkar amerikanernas sätt att se på klimatförändringarna.

– Det är viktigt att vi får se unga människor som är aktiva. Att de inte bara väntar på sin chans att leda, utan också leder och förstår att de har makten att kunna påverka sin framtid, säger Omar.

Omar har själv en dotter som är klimataktivist, som hon säger har inspirerats av personer som Greta Thunberg.

– Greta påverkar inte bara världsledare, utan också unga människor att bli ledare, säger Omar.

Håller med Thunberg

Hon säger att hon håller med Thunberg om att politikerna måste lyssna på foskningen.

– Jag hoppas att mina republikanska kollegor till slut kommer att lyssna på vad hon säger, att de inte bara lyssnar på åsikter som kommer från dem själva, säger Omar.

USA:s president Donald Trump har tidigare riktat kritik mot Ilhan Omar. Under ett väljarmöte i juli i år gick han till verbala angrepp mot bland annat Omar och har i ett tidigare twittermeddelanden uppmanat henne, och flera andra demokratiska politiker, att ”åka tillbaka” till ”länderna från vilka de kom”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.