”Turkiska militära styrkor och deras allierade har visat en fullständig hänsynslöshet mot civila liv” säger Kumi Naidoo, generalsekreterare för Amnesty International, om offensiven i Syrien. Foto: Lefteris Pitarakis/Richard Drew/AP/TT

Amnesty International: Krigsförbrytelser i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Turkiska styrkor och turkiskstödda syriska rebellgrupper har “visat ett skamligt åsidosättande av civilt liv genom allvarliga kränkningar och krigsförbrytelser” i nordöstra Syrien. Det skriver Amnesty International i ett pressmeddelande.

Människorättsorganisationen skriver i pressmeddelandet att de samlat vittnesuppgifter från 17 personer mellan den 12 och 16 oktober, däribland sjukvårdspersonal, internflyktingar, hjälparbetare och journalister. De ska även ha analyserat och verifierat videofilmer, samt granskat medicinska rapporter och annan dokumentation.

Enligt Amnesty International ger sammanställningen bevis på övergrepp utförda av turkiska styrkor och deras allierade i området. Krigsförbrytelserna inkluderar enligt organisationen summariska avrättningar och olagliga attacker mot civila mål.

Turkiets offensiv i Syrien

”Visat fullständig hänsynslöshet”

– Turkiska militära styrkor och deras allierade har visat en fullständig hänsynslöshet mot civila liv och genomfört olagliga dödliga attacker i bostadsområden som dödat och skadat civila, säger Kumi Naidoo, generalsekreterare för Amnesty International, i pressmeddelandet.

Organisationen skriver också att medlemmar av en syrisk rebellgrupp stöttad av Turkiet ligger bakom mordet på den syrisk-kurdiska politikern Hevrin Khalaf.

– Turkiet är ansvarigt för handlingarna utförda av syriska beväpnade grupper som de stödjer, beväpnar och leder, säger Kumi Naidoo.

I pressmeddelandet beskrivs också vittnesmål om attacker som drabbat och dödat barn.

Även kurdiska styrkor får kritik

Amnesty International uppmanar alla länder som exporterar vapen till både Turkiet och övriga parter i konflikten i Syrien att omedelbart avbryta exporten av vapen som kan användas för att begå eller underlätta kränkningar av mänskliga rättigheter.

Det gäller även kurdiska styrkor, mot vilka det “finns trovärdiga anklagelser om allvarliga brott mot internationell rätt”, skriver organisationen. De kurdiska styrkorna kritiseras också för ”olagliga attacker” mot civila mål i Turkiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turkiets offensiv i Syrien

Mer i ämnet