• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Amnesty International pekar ut Norges coronaapp som ett skräckexempel

Publicerad

Bahrain, Kuwait och Norges coronaappar pekas ut som de mest integritetskränkande i en granskning som människorättsorganisationen Amnesty International har gjort.

Elva olika smittspårningsappar i både Europa och Mellanöstern har granskats av organisationen. Norge, Bahrain och Kuwaits hade de tre värsta apparna när det kommer till insamlingen av data, skriver Amnesty international.

”Bahrain, Kuwait och Norge har kört över människors integritet, med mycket invasiva övervakningsverktyg som går långt utöver vad som är motiverat i ansträngningarna för att ta itu med COVID-19”, säger Claudio Guarnieri vid Amnesty i pressmeddelandet.

Coronapandemin

Drar tillbaka appen

Amnesty är kritiskt till appar som spårar användare i realtid via telefonernas gps och laddar upp informationen till en central databas. Datan kan enkelt kopplas till individer eftersom apparna kräver identifiering på olika sätt, i Norges fall ett telefonnummer, menar organisationen.

Timmar innan Amnestys granskning skulle publiceras, drog Norge tillbaka appen Smittestopp och ska nu revidera den.

Människorättsorganisationen skriver i ett pressmeddelande att beslutet är en stor seger.

Norges statsminister Erna Solberg försvarar dock appen och säger att den kan bli viktig i framtiden om ett nytt utbrott blossar upp, men betonar att FHI, Norges motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, måste göra flera ändringar.

– Jag menar att vi måste kunna ha appen framöver, men Folkehelseinstituttet ska se om de kan göra ändringar i den som gör den mer i linje med det som Datatilsynet kan acceptera, säger hon till NTB.

Forskare varnar

Många länder har använt sig av olika digitala lösningar och appar som en del i kampen mot coronaspridningen.

Men samtidigt har också flera forskare har varnat för att smittspårningsappar kan utgöra hot mot människors rättigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet