Den ukrainske soldaten Ihor Branovytskij togs till fånga i samband med att proryska stykor i januari intog flygplatsen i Donetsk efter hårda strider. I en video som lagts upp på Youtube syns hur han, efter att ha blivit misshandlad, förhörs av separatister tillsammans med flera andra ukrainska soldater.
Branovytskij dog i fångenskapen och enligt Amnesty international finns flera vittnen som hävdar att han skjutits ihjäl av en separatistledare. Hans kropp begravdes den 3 april efter att ha överlämnats till de anhöriga och ukrainska säkerhetstjänsten har inlett en utredning med anledning av hans död.
Skottskador i huvudet
Det är bland annat fallet Branovytskij som Amnesty international hänvisar till när organisationen nu säger sig ha nya bevis för att proryska separatister utför ”summariska avrättningar” av soldater i östra Ukraina. Men människorättsorganisationen har också tagit del av videofilmer som visar bilder på minst tre andra döda kroppar, tillhörande ukrainska soldater som togs tillfånga i staden Debaltseve mellan den 12 och 18 februari då staden var omringad av proryska styrkor. Soldaterna hade skottskador i huvudet och på överkroppen när de hittades, vilket enligt Amnesty tyder på att de blivit avrättade.
Uppgifterna kommer efter att ledaren för den proryska ”Sparta-bataljonen”, Arsenij Pavlov, i en telefonintervju med tidningen Kyiv post erkänt att han skjutit ihjäl minst 15 ukrainska krigsfångar. Pavlov – en rysk medborgare som är mer känd under sitt smeknamn Motorola – är enligt Kyiv post föremål för en ukrainsk polisutredning och tidningen skriver att han bland annat misstänks för att ha mördat Branovytskij.
Kräver utredning
”De nya bevisen på summariska avrättningar bekräftar vad vi under lång tid har misstänkt”, säger Denis Krivosjejev, biträdande Europachef på Amnesty international i en kommentar.
Att misshandla, tortera och döda krigsfångar är ett brott mot Genevekonventionen och Amnesty kräver att de nya uppgifterna utreds i en oberoende instans och att de ansvariga ställs till svars. Separatisterna i den självutämnda Donetsks Folkrepublik måste också ”avlägsna alla som misstänks ha beordrat eller själva utfört brott mot internationell lag från sina led”, fortsätter Krivosjejev.
Separatistledaren Edvard Basurin i självutnämnda Donetsks Folkrepublik förnekar däremot för den ryska tidningen Kommersant att några fångar skjutits.
Amnesty international har tidigare i en rapport konstaterat att båda sidor i Ukrainakonflikten gjort sig skyldiga till krigsbrott, bland annat genom urskillingslöst bombardemang mot civila, tortyr och mord.