I drygt en vecka pågick protesterna i Iran som blossades upp av höjda bensinpriser. Foto: AP/TT

Amnesty: Minst 208 döda i Iran efter protesterna

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna i Iran verkar så gott som helt nedslagna. Samtidigt meddelar människorättsorganisationen Amnesty International att den drygt veckolånga bensinprotesten skördat minst 208 liv.

Det var knappt två veckor sen som Amnesty International kom ut med den första siffran på antalet döda från Iranprotesterna som bröt ut den 15 november. Då hade det bara gått några dagar och från ett digitalt nedsläckt Iran kunde de bekräfta 106 döda.

Sedan steg det till 115 personer, 143 personer, 161 personer. Och nu under måndagen meddelar människorättsorganisationen att de kan bekräfta 208 döda.

Politiska protester i Iran

Som man tidigare sagt befarar man att det verkliga antalet är högre än så.

Hotas till tystnad

– Det här dödstalet är alarmerande och ytterligare bevis på att Irans säkerhetsstyrkor begått ett fruktansvärt massdödande som lämnat efter sig minst 208 personer på mindre än en vecka, säger Philip Luther på Amnesty International i ett pressmeddelande.

I videor och bilder som spridits på sociala medier från protesterna skådas att de iranska säkerhetsstyrkorna tagit till med våld av det grövsta slaget.

Familjemedlemmar till de vars liv släckts i protesterna berättar hur de blivit hotade till att inte prata med media. Och att de hindrats från att hålla begravningar, skriver Amnesty International.

Bensinpriset blev droppen

Det höjda bensinpriset och minskad ransoneringsgräns väckte ett högljutt missnöje hos iranierna, som sedan länge befunnit sig i en tuff ekonomisk sits.

Runt hela Iran protesterade hundratusentals människor, sa inrikesministeriet i förra veckan.

Iran har beskyllt ”utländska fiender” för våldsamheterna som brutit ut under veckan som protesterna pågick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politiska protester i Iran

Mer i ämnet