Det iranska styret har slagit ned protesterna i landet med våld. I efterspelet har ett flertal personer dömts till döden. Foto: AP/TT

Amnesty: Stor risk att vi får se fler avrättningar i Iran

Publicerad

Ytterligare två personer har avrättats med koppling till protesterna i Iran. Nu varnar människorättsorganisationen Amnesty International för att fler verkställda dödsstraff kan följa i närtid.

Mohammad Mehdi Karami och Seyyed Mohammad Hosseini avrättades genom hängning tidigt under lördagen svensk tid, enligt ett uttalande från rättsväsendet till den iranska statliga nyhetsbyrån Irna, rapporterar Reuters.

Männen uppges ha dömts för att ha mördat en medlem av den så kallade basijmilisen som lyder under Revolutionsgardet i samband med regimkritiska protester i november förra året.

Protester i Iran

Vill avskräcka

Totalt fyra personer har nu avrättats med koppling till protesterna som pågått i Iran sedan september 2022.

– Det finns en stor risk att vi kommer se fler avrättningar inom den närmsta tiden. Det är en politisk signal med syfte att avskräcka, säger Maja Åberg, sakkunnig på Amnesty Sverige.

Maja Åberg är sakkunnig på Amnesty International Sverige. Foto: Amnesty

Organisationen genomförde i december en så kallad blixtaktion för att uppmärksamma att minst 26 personer i Iran löper stor risk att avrättas inom kort med anledning av de senaste månadernas protester.

Både Karami och Hosseini fanns på den listan – och för övriga 24 personer är risken fortfarande stor, enligt Amnesty.

Skenrättegångar

Gemensamt för samtliga personer som dömts till döden i samband med protesterna är att de inte fått rättvisa rättegångar, uppger människorättsorganisationen.

– De har varit rena skenrättegångar. I det här fallet finns det skäl att tro att de på olika sätt pressades, misshandlades och torterades till att erkänna. Det går verkligen inte att säga att de här personerna har fått en rättvis rättegång, säger Maja Åberg.

Huruvida dödsstraffen faktiskt leder till att färre personer demonstrerar är tveksamt.

– Hittills har proteserna fortsatt trots avrättningarna – baserat på det vi har sett hittills finns det inga skäl att tro att myndigheterna skulle lyckas med det, säger Maja Åberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör tre experter om hur Iran kan förändras av protesterna i landet. Foto: SVT

EU fördömer avrättningarna

Under lördagen uttalade sig EU:s utrikeschef Josep Borrell – som fördömer den iranska regimens våld mot demonstranter.

– EU är bestört över avrättningarna av Mohammad Mehdi Karami och Seyyed Mohammad Hosseini som greps och dömdes i samband med de pågående demonstrationerna i Iran, säger Borrell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Iran

Mer i ämnet