På rymmen igen. Nikita Bergenström, som tidigare hette Juha Valjakkala. Foto: TT

Åmselemördaren Juha Valjakkala gripen efter rymning

Uppdaterad
Publicerad

Åmselemördaren har gripits sedan han på tisdagen rymde från det öppna fängelset i Kervo i Finland.

Han återvände inte efter ett läkarbesök på måndagen, enligt finska tidningen Ilta-sanomat.

Nikita Bergenström, som tidigare hette Juha Valjakkala, ska ha förts till det öppna fängelset för snart en månad sedan.

Valjakkala blev känd för trippelmordet i Åmsele i Sverige på 1980-talet. I februari 1989 dömdes han till livstids fängelse för morden, flickvännen till två års fängelse för medhjälp till misshandel. Domen fastställdes av hovrätten för övre Norrland och de överlämnades därefter till Finland för att avtjäna sina straff.

Han frigavs villkorligt 2009 men har senare dömts till flera lindrigare straff. Han har tidigare rymt från fängelset.

Fakta/ Åmselemorden

Juha Valjakkala dödade natten till den 3 juli 1988 en familj på tre personer på kyrkogården i Åmsele. Efter en veckolång jakt genom hela Sverige på Valjakkala och hans dåvarande flickvän kunde de båda gripas på ett tåg i Danmark.

I februari 1989 dömdes Juha Valjakkala till livstids fängelse för morden, flickvännen till två års fängelse för medhjälp till misshandel. Domen fastställdes av hovrätten för övre Norrland och de överlämnades därefter till Finland för att avtjäna sina straff.

Han blev villkorligt frigiven efter att ha avtjänat cirka 20 år av sitt livstidsstraff. Senare har han suttit inne för andra brott.

Valjakkala hette ett tag Nikita Fouganthine och har nu bytt namn till Nikita Bergenström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.