Slutdebatten i den franska presidentvalet mellan kandidaterna Marine Le Pen och Emanuell Macron Foto: AFP

Analys: Hård konfrontation mellan två motsatta politiska visioner

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Hård kamp mellan två presidentkandidater som båda påstår sig vilja förnya den franska politiken. Men sällan har skillnaderna i politiska visioner mellan två presidentkandidater varit så tydliga.

Christian Catomeris

Utrikesreporter

”Ni är en parasit som lever på människors missnöje och har inget att föreslå vårt land.” De hårda orden utdelades av presidentkandidaten Emmanuel Macron mot sin motståndare Marine Le Pen i samband med den sista presidentvalsdebatten inför valet på söndag.

Tidigare under kvällen hade Macron anklagat utmanaren Marine Le Pen för att prata goja och ljuga.

Presidentval i Frankrike 2017

Konfrontation och anklagelser

Redan från start blev det en frontalkonfrontation mellan två presidentkandidater som bara har en sak gemensamt: att de båda påstår sig vilja förnya den franska politiken.

Och det var en sarkastisk, närmast hånleende Marine Le Pen som utmålade sin motståndare som en representant för storfinansen, en Hollande nummer 2, en föredetta ekonomiminister i en misslyckad regering.

Emmanuel Macron svarade genom att anklaga Marine Le Pen för att försöka lura väljarna med ofinansierade löften om skattesänkningar och pensionssänkningar.

LÄS MER: Macron i överläge efter het debatt

Marine Le Pens taktik att misskreditera Macron genom att anspela på hans tid som ekonomiminister och påstådda kontakter med storföretagen och med ”systemet”, fortsatte genom hela debatten, så till den grad att hon ofta helt valde att inte svara på programledarens frågor om de teman de planerat att avhandla.

En irriterad Macron försökte tala om sina förslag, till exempel om lättnader för småföretagen, men hamnade själv i hårda orddueller där han med nedlåtande ironi diskvalificerade Le Pens ekonomiska förslag, till exempel löften om att sänka pensionsåldern till 60 år, som orealistiska.

Sällan har skillnaderna varit så tydliga

Marine Le Pen fortsatte att anklaga Macron för att sakna program mot terrorismen och för att hålla sig väl med islamister, som hon själv sa sig vilja gå hårt åt.

Han å sin sida svarade med att citera en forskare som hävdade att Le Pen skulle vara önskepresidenten för jihadisterna, genom att bädda för ett inbördeskrig i Frankrike.

Sällan har skillnaderna i politiska visioner mellan två presidentkandidater varit så tydliga som i det här presidentvalet.

Mot en favorit med proeuropeisk, social-liberal inriktning står en person som vill införa ett protektionistiskt ekonomiskt program och stänga gränserna för invandring, samt om möjligt lämna EU och den gemensamma Europeiska valutan, euron.

Debatten viktig för Le Pen

Hur kommer tittarna att ta den här mycket konfrontativa och inte alltid så informativa debatten? Kommer den kunna påverka de nästan 20 procent av väljarna som ännu inte bestämt sig för vem de ska lägga sin röst på?

Ska man tro opinionsundersökningarna (60 procent för Macron och 40 procent för Le Pen) är debatten en viktig plattform för Marine Le Pen om hon ska ha chansen att knappa in på Macron.

Hon förde fram sitt partis kärnprogram på teman som invandring, lag och ordning och liknande men ägnade annars omfattande delar av sin debattid åt att misskreditera sin motståndare och utmåla honom som en representant för det etablissemang som många väljare vänt ryggen i detta val.

Macron övertygade inte många

Räcker det för att nå dem som tvekar att rösta på Macron och framförallt, räcker det för att krossa det glastak som alltid hindrat Nationella Frontens representanter från att komma till makten? Tveksamt.

LÄS MER: Så här går det franska valet till

Den yngre och i politiska sammanhang mindre rutinerade Macron var å sin sida tvungen att övertyga om att han är mogen att axla presidentrollen och den omfattande makt som ämbetet innebär.

Macron kanske inte övertygade många nya väljare, men han föll inte igenom och gav också svar på tal när han blev angripen.

Med tanke på opinionssiffrorna och att det bara är några dagar kvar till presidentvalet är det mycket som talar för att detta mycket väl kan komma att räcka för att han blir vald till Frankrikes nästa president.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet