Kvinnorörelsen firar på Buenos Aires gator efter ja till abort i senaten. Foto: Natacha Pisarenko/AP

Analys: ”Kvinnorörelsens dröm blev verklighet i Argentina”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

När Argentina nu legaliserar abort är det framförallt en stor seger för landets starka kvinnorörelse. Beslutet kommer att föra upp abortfrågan högt på den politiska dagordningen runtom i Latinamerika. Kanske ser vi nu början på en ”grön våg” med legalisering i fler länder.

Tigran Feiler

Korrespondent, Latinamerika

Alla argentinska nyhetskanaler sände direkt och utanför senaten hade tusentals anhängare till laglig abort samlats för att följa omröstningen. ”Det här är en av de mest historiska dagarna i landets historia”, sade en ung kvinna med den karaktäristiska gröna snusnäsduken knuten runt halsen. Efter ett år dominerat av coronapandemin – där Argentina trots en av världens längsta karantäner drabbats av omfattande smittspridning och höga dödstal – kommer 2020 nu även att minnas som året då den argentinska kvinnorörelsens dröm blev verklighet.

Hundra år gammal lag ersätts

När alla de senatorer som varit osäkra in i det sista till slut förklarade att de kommer att rösta för lagförslaget blev det klart att Argentina tar det historiska steget att legalisera abort. Under de sista dramatiska dagarna av 2020 ersätts nu en hundra år gammal lag från 1921 som bara gett argentinska kvinnor möjlighet till abort om de våldtagits eller om deras liv varit i fara.

I Argentina genomförs varje år uppemot en halv miljon illegala aborter och 38 000 kvinnor måste läggas in på sjukhus på grund av komplikationer. Det nya lagförslaget ger möjlighet att fritt besluta om abort fram till den fjortonde graviditetsveckan. För två år sedan föll ett liknande lagförslag i senaten med knapp marginal. Men den nuvarande vänsternationalistiska regeringen som valdes för drygt ett år sedan hade i valrörelsen lovat att driva igenom laglig abort och det politiska trycket ses som en av de avgörande orsakerna till att det blev ett ja den här gången.

Kvinnorörelsens har lyckats

Beslutet att legalisera abort är en stor framgång för den argentinska kvinnorörelsen som drivit frågan i många år. De har gjort den gröna färgen till symbol för laglig abort och överallt på Buenos Aires gator har skolflickor, yrkeskvinnor och äldre damer visat sitt stöd genom att bära gröna tröjor, sjalar och armband. Och den argentinska kvinnorörelsens kampanjer och symboler har väckt entusiasm och förfäran över hela Latinamerika.

Den argentinska kvinnorörelsen har varit mycket framgångsrik i att omformulera abortfrågan

från ”för eller emot abort” till ”säkra lagliga aborter eller farliga illegala aborter”. På så sätt har de lyckats förflytta abortfrågans tyngdpunkt från moral till hälsovård. När de senatorer som varit tveksamma inför omröstningen i natt skulle förklara sina beslut att rösta ja till laglig abort blev det tydligt att just den strategin varit lyckosam. ”Jag har inte ändrat min personliga syn på abort. Men jag närmar mig frågan på ett annat sätt. Det här handlar inte om feminism eller religion. De underjordiska aborterna dödar och är ett mörkt kapitel i det här landets historia”, så motiverade en konservativ kvinnlig senator sin ja-röst.

Får stor betydelse

Hittills är det bara de två mindre länderna Kuba och Uruguay som haft laglig abort i regionen. Att jätten Argentina nu ansluter sig till klubben kommer att få stor betydelse i Latinamerika som har några av världens strängaste abortlagstiftningar. Argentina är ett land med stort regionalt inflytande – inte minst medialt och kulturellt – och den här segern för den argentinska kvinnorörelsen kommer att ge ringar på vattnet från Chile till Mexiko.

Kan vi då vänta oss en grön våg som sveper över Latinamerika? Det finns mycket som talar för det. Men det kommer att ta tid. Politiska system är sega och varje land har självklart sina specifika maktförhållanden. Konservativa grupper med bas i den katolska kyrkan och de snabbt växande frikyrkorna kommer göra allt i sin makt för att bromsa utvecklingen. Men det är nog ändå bara en tidsfråga innan fler länder följer i Argentinas fotspår. I Latinamerika sker snabba förändringar av traditionella normer och abortfrågan har blivit en tydlig symbol för den processen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.