Förre vicepresidenten Joe Biden och Vermontsenatorn Bernie Sanders gjorde en virusanpassad hälsning inför debatten i Washington DC. Foto: TT

Analys: Pressen på Bernie Sanders att hoppa av är nu stor

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Väljarna har återigen gjort sitt val. Och allt tyder nu på att blir Joe Biden som utmanar President Trump. Demokraterna tror på Bidens egenskaper att leda under kris och hans möjligheter att besegra Donald Trump.

Stefan Åsberg

Utrikesreporter

När det här skrivs har inte Bernie Sanders officiellt avslutat sin kampanj än. Men vägen framåt är omöjlig att se för senatorn från Vermont. I tider av kris vill inte väljarna se stora omvälvningar som skulle förändra samhället i grunden. De söker trygghet. Och få amerikaner orkar nu engagera sig i primärvalen och Sanders försök att vinna intresse för sin ”revolution”. Sanders möjligheter att påverka USA:s framtid ligger i att förmå Biden att anta delar av hans program-i utbyte mot att Sanders styr sina anhängare till Joe Biden.

Väljarnas oro för hälsan kan avgöra

Coronaviruset präglade förstås den här märkliga valdagen. I Chicago stannade flera valförrättare hemma, oroliga för att smittas i de trånga vallokalerna. Därför ringlade köerna långa utanför de skolor och kyrkor som kunde hålla öppet i Illinois. Här i Florida hade många av de äldre poströstat och precis som mönstret sett ut i andra delstater ställde sig pensionärerna bakom den förre vice presidenten. Till en del kan det tydliga stödet bero på att de äldre nu oroar sig för hälsan och framtiden i solskensdelstaten och Biden har i nästan alla mätningar visat sig vara den av de två som väljarna känner mest förtroende för, när människors liv står på spel.

Demokraternas primärval

Pressen på Bernie Sanders att hoppa av är nu stor. Att försöka bedriva en valrörelse när nationen upplever en av de största kriserna i modern tid är inte produktivt. Det demokratiska partiet vill också att deras kandidat ska få god tid på sig att tydliggöra kontrasterna mellan demokraternas linje och President Trumps ledarskap. Under den förra valrörelsen, 2016, stred Sanders ända fram till partikonventet i Philadelphia i juli månad, trots att loppet redan för länge sedan var över. Och det påverkade Hillary Clintons möjligheter.

Tredje gången gillt för Biden

Stora utmaningar ligger nu framför Joe Biden. Han ska ena ett splittrat demokratiskt parti och måste försöka att locka de unga väljare som så hängivet stått bakom Bernie Sanders och de har hittills inte lyssnat till Bidens traditionella mittenpolitik.

Det här blir tredje gången gillt för Biden, som tidigare misslyckats rejält i sina försök att bli partiets kandidat. Men glöm inte att fem delstater, i det rådande kaoset, har tvingats att skjuta upp primärvalen och att allt nu kommer att handla om vem som har bäst förmåga att leda en nation, djupt sargad av coronaviruset, in i framtiden.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Demokraternas primärval

Mer i ämnet