Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Joe Biden: ”Jag skulle göra en omställning bort från oljeindustrin” Foto: Julio Cortez, AP / TT

Analys: ”Biden tog en risk som han kan få ångra”

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Först, elefanten i det socialt distanserade rummet. Ja, nattens debatt mellan president Donald Trump och utmanaren Joe Biden blev något helt annat än den skrikmatch miljontals amerikaner fick se senast.

Fouad Youcefi

Utrikesreporter

Under stora delar av debatten talade både Biden och Trump till punkt och väljarna fick för första – och sista – gången faktiskt höra kandidaterna argumentera mot varandra om sakfrågor. Inte minst berodde detta på den redan klassiska ”mute-knappen”, som användes både på Trump och Biden.

Likt ett antiskällhalsband för hundar hindrade den kandidaterna från att ägna sig åt avbrytande. ”Jag är avundsjuk”, sa Fox News-programledaren Chris Wallace, som var den som med bleka recensioner ledde den första debatten, och hyllade nattens moderator Kristen Welker.

Gänget i Vermont var inte imponerade

Jag valde att tillbringa debattkvällen i ett vardagsrum i Burlington, Vermont med supportrar till Bernie Sanders. Inte för att lilla Vermont på något sätt kommer att avgöra valet, men för frågan om huruvida Biden lyckas få de unga mest progressiva Sanders-supportrarna att faktiskt gå och rösta på honom kan spela en viktig roll.

Men gänget i Vermont var inte imponerade av debatten, trots den lugnare tonen.

”Vi kan inte bli glada bara för att kandidaterna till att bli USA:s president lyckas bete sig som vuxna människor en gång”, sa en av åskådarna i soffan. Det är inte första gången jag hör den synpunkten. Många amerikaner på båda sidor är genuint slutkörda när det gäller att hänga med i den cirkus som många anser att den här valrörelsen förvandlats till.

Desto gladare blev Sanders-supportrarna flera gånger under debatten när Joe Biden uttryckte progressiva politiska idéer och förslag. De nickade instämmande när Biden talade om att det finns systematisk rasism i USA, uppskattade när han talade om att kriminalreformen på 90-talet, med hårda skärpningar av narkotikalagstiftningen ”var ett misstag” och att han inte anser att människor ska hamna i fängelse för mindre drogrelaterade förseelser.

Röster Biden inte har råd att förlora

Men ett av uttalandena från Joe Biden innebär också en stor risk för honom.

”Jag skulle göra en omställning bort från oljeindustrin, ja”, sa Biden.

Men Bidens ambitiösa klimatplan, där USA ska vara klimatneutralt 2050, är långt ifrån populär i alla läger. Många amerikaner är oroliga för att förlora sina arbeten om en omställning mot grön energi går för snabbt eller sker för vårdslöst. Faktum är att bara frågan om den kontroversiella utvinningsmetoden fracking kan påverka valutgången i den delstat som beskrivs vara den absolut viktigaste för båda kandidaterna att vinna, Pennsylvania. Där arbetar uppemot 50.000 människor i eller runt fracking-industrin, potentiella röster som Biden knappast har råd att förlora.

Därför var president Trump snabb på att kommentera Bidens uttalande om att komma bort från oljeindustrin.

”Vad han egentligen säger är att han kommer att förstöra oljeindustrin. Kommer ni att komma ihåg det Texas, Pennsylvania, Oklahoma, Ohio”?

Trump gjorde bättre ifrån sig

Hur gick det då för Trump själv i debatten? Han var mycket mer reserverad och lugn jämfört med den förra debatten, något som många amerikaner kommer att ha noterat. Ändå pressade han Biden upprepade gånger, bland annat med frågor om den förre vicepresidentens och hans sons affärer utomlands.

Trump gjorde alltså betydligt bättre ifrån sig än i samband med förra debatten – men det gjorde Joe Biden också, som både var rappare och skarpare än senast.

Vinnare? Mute-knappen, såklart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet