En replika av frihetsgudinnan i Susquehanna River, Pennsylvania, dagen efter demokraternas valseger. Foto: AP Photo/Julio Cortez, AP Photo/Andrew Harnik

ANALYS: ”Bidens valseger epokgörande för det globala klimatarbetet”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

De amerikanska väljarna har gjutit nytt liv i det globala klimatarbetet. Att USA återinträder i Parisavtalet löser inte klimatkrisen. Men Joe Bidens seger kommer visa sig vara epokgörande. Det kommer att gå relativt snabbt att reparera vad Trump rev ner på hemmaplan. Han var inte alls så framgångsrik i att upphäva USA:s miljölagar som han gett sken av. Men det var på håret.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Det kunde ha gått åt exakt motsatt håll. På delstatsnivå var på sina håll marginalerna hårfina. Därmed kunde världen ha vaknat upp till ytterligare fyra år av ett presidentskap som förnekar vetenskapen och att världen befinner sig i en accelererande klimatkris.

Att ett fåtal USA-röster hade makten att påverka om den kenyanska lantbrukaren i framtiden ska kunna skörda, om fiskaren i Vietnam ska slippa havsnivåhöjningar, om Skånes sandstränder ska svepas bort, är en av demokratins största paradoxer, men också dess förtjänster. Joe Biden vann presidentmakten i en tid när tusentals amerikanska städer och företag redan bestämt sig för att satsa på övergången till förnyelsebar energi. Nu kommer de få draghjälp av landets högsta ämbete.

Presidentvalet i USA 2020

Sol-och vindkraft levererar mer el än kolkraften i USA

Det är vetenskapliga fakta som kommer att styra amerikansk klimatpolitik. Världens mäktigaste politiska ämbete kommer att innehas av en politiker som i årtionden varit en föregångare på klimatområdet och som sagt att klimatkrisen är mänsklighetens största hot.

Från det att Joe Biden ansöker om att återinträda i Parisavtalet tar det bara 30 dagar innan USA åter är tillbaka. Genom att åter underteckna Parisavtalet  kommer Joe Biden att förbinda sig att leverera en åtgärdsplan för hur USA ska bli koldioxidneutralt senast 2050. USA är redan på väg. Trots Donald Trumps vurm för amerikansk kolkraft, och löfte om att stoppa kriget mot kolet, har den amerikanska kolindustrin krympt med 44 procent under hans tid i Vita Huset. Den är inte lönsam längre. Sol-och vindkraft levererar i dag mer el än kolkraften.

Trump upphävde hundratals miljölagar

Därmed kommer världens tre största ekonomier, Kina, USA och EU, nu ha mätbara mål för hur de ska avveckla fossila bränslen. Tillsammans svarar de för två tredjedelar av de globala koldioxiodutsläppen. Till och med Ryssland tillkännagav en plan häromdagen hur de ska öka takten i sin avveckling av fossilt beroende.

När krutröken lagt sig väntar en omstart av amerikansk miljöpolitik. Joe Biden har stöd av landets medborgare där 60 procent i dag uppger att de är oroliga över de klimatförändringar som de själva kunnat notera.

Donald Trump hann upphäva ett 100-tal miljölagar men bara ett fåtal vann laga kraft i landets domstolar eftersom presidentens lagtexter bedömdes vara för svaga.

Därför är bedömningen från amerikanska miljöjurister SVT talat med att det kommer att gå relativt snabbt att återställa de miljölagar som infördes under president Obamas administration. Dit hör utsläppskrav på amerikansk kolkraft.

USA har tappat styrfart

Landets naturvårdsverk, EPA, har kraftigt avlövats under Trumps tid vid makten och ledande poster har besatts av klimatförnekare. Nyligen krävde sex före detta chefer vid EPA att myndigheten ska göra en total omstart vid en Bidenseger för att åter sätta forskning och vetenskap i högsätet och för att förtroendet för EPA ska återställas.

Men internationellt sett har USA tappat styrfart och hamnat på jumboplats efter Saudiarabien i en ranking över effektiv klimatpolitik, detta när det pågår en global tävling om att vinna marknadsandelar i den lönsamma gröna energisektorn.

EU har seglat upp som den ledande ekonomin när det gäller klimatomställning och har signalerat att man vill införa koldioxidtullar för att skydda europeiska företag som nu satsar på  övergången till grön energi. Kina har sagt att man vill bli en ”elstormakt” och vara ledande inom elbilsutvecklingen. Det återstår för USA att se vilken roll man kan spela. Joe Biden har signalerat att han vill fortsätta skydda amerikanska jobb. Men skulle han, likt EU, satsa på en Green New Deal kan det uppstå ett momentum där bägge stormakter satsar på klimattullar och avskaffar subventioner för fossila bränslen.

Valsegern epokgörande

Enorma utmaningar återstår.  Republikanerna ser ut att behålla makten i senaten och kommer att göra allt för att förhala Bidens utlovade satsningar på en grön omstart för USA, med utlovade satsningar på infrastruktur som till exempel världens snabbaste och effektiva järnväg.

Med en president i Vita Huset som signalerar att övergången till grön och energieffektiv ekonomi är den agenda som USA kommer att följa, så kommer avvecklingen av fossila energikällor att gå än snabbare.

Utvecklingsländer som Indien och Nigeria kan åter räkna med klimatbidrag från USA för att stötta sina länders energiomställning i grön riktning.

På så vis är Joe Bidens valseger epokgörande för det globala klimatarbetet.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet