Skyltar med budskap för en snabb brexit, utanför parlamentet i London. Foto: TT

Krönika: ”Brexitåret kan sluta hursomhelst”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Hur kommer det att gå med brexit? Det är en av de vanligaste frågorna jag får från tittare och vänner. ”Hursomhelst” är inget svar som gör någon nöjd. Men det är kanske ändå det mest uppriktiga.

Christoffer Wendick

Europakorrespondent

Några saker har visserligen klarnat under veckan. Brexit kommer inte ske vid midnatt på torsdag. Brittiska regeringen har ju mycket motvilligt bett om förlängning och EU har sagt ja, fast utan att ännu ha gett ett slutdatum.

Två månader återstår av det märkligaste året någon kan minnas i brittisk politik. Året kan sluta med ett nyval – eller inte. Beroende på om oppositionspartiet Labour vågar möta väljarna med sin tudelade hållning till EU-utträdet. Året kan sluta med att en budget läggs fram – eller inte. Regeringen verkar vilja strejka och vägra nya förslag tills de får igenom ett nyval. Året kan sluta med brexit – eller inte. Det beror på hur lång förlängning EU går med på. En kort kan kanske pressa britterna i parlamentet att godkänna utträdesavtalet. En längre kan ge tid för nyval, ny regering och kanske nya förutsättningar.

Brexit

Snirklig väg mot brexit

Fem gånger har parlamentet på olika sätt skjutit beslut om brexit framför sig. Jag har stått utanför Westminster i nästan alla slags brittiska väder – regn, hagel, dimma och ja, faktiskt också sol – och försökt förstå, förklara och blicka fram mot tänkbara scenarier. För varje dörr som stängts under de här tre åren har flera nya öppnats.

Sett från ovan är ”Vägen mot brexit” en riktigt snirklig en. Få, om ens någon, hade på förhand kunnat rita upp den här osannolika labyrinten. Och även jag måste acceptera att jag inte kan se in i framtiden. Men på måndag får vi åter nya ledtrådar när parlamentet röstar om nyval. Kanske vet vi då aningen mer om vart det bär hän. Eller också inte bär hän.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Brexit

Mer i ämnet