Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s korrespondent i Storbritannien berättar om reaktionerna inom landet efter prins Harrys och Meghans intervju om det brittiska kungahuset. Foto: AP

Analys: Det intressanta blir att se om och hur stödet för kungafamiljen påverkas

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den förödande tv-intervjun hos Oprah Winfrey har bland annat kallats en historisk PR-kris för Buckingham Palace, värsta tänkbara scenariot för kungahuset och ett bombardemang kraftfullt nog att sänka en flottilj. Hur intervjun och anklagelserna mot den brittiska kungafamiljen påverkar opinionen får vi nog veta tids nog. Men det finns en del intressanta saker att titta närmare på redan nu.

Anna-Maja Persson

Reporter Storbritannien

För det första är stödet för den brittiska monarkin solitt. Hela två tredjedelar av britterna vill behålla monarkin, medan bara 21 procent vill ha en republik i stället. Det visar en opinionsmätning som YouGov presenterade i december.

Stödet är allra högst hos 65-plussarna, där vill hela 84 procent behålla monarkin. I åldersgruppen 18-24 år är stödet som lägst. Där vill bara 42 procent behålla monarkin, medan 34 procent föredrar en republik.

Föga förvånande har kampanjgruppen Republik som verkar för att avskaffa monarkin i Storbritannien kallat Oprahs intervju den värsta krisen för det brittiska kungahuset sedan 1936 då Edward VIII abdikerade för att kunna gifta sig med amerikanskan Wallis Simpson. ”Antingen för Storbritanniens skull eller för de yngre kungligheternas skull så måste den här ruttna institutionen skrotas”, skriver gruppen på Twitter.

Fler sympatiserar med kungafamiljen

Samtidigt visar en purfärsk opininonsmätning att när britterna får frågan om vem de sympatiserar mest med när det gäller prins Harrys och Meghans Megxit, hertigparet Sussex eller Buckingham Palace, ja då hamnar drottning Elizabeth och kungafamiljen i topp. 38 procent sympatiserar mest med kungafamiljen och bara 18 procent med Harry och Meghan.

Men även här märks stora skillnader när det gäller olika åldersgrupper. 60 procent av 65-plusarna favoriserar drottningen och kungafamiljen, men bara 8 procent Harry och Meghan. De mellan 18-24 år tycker precis tvärtom. 40 procent sympatiserar mest med hertigparet Sussex men bara 16 procent med drottning Elizabeth.

Stödet för drottningen det intressanta

Den senaste veckan har varit turbulent för prins Harry och Meghan. Bland annat har den brittiska tidningen The Times avslöjat att Meghan anklagas för att ha mobbat flera anställa i Kensington Palace. Tabloiderna har inte skrätt orden när de gått till stenhård attack, i synnerhet mot Meghan.

Trots det har Harry och Meghans popularitet ökat inför intervjun med Oprah. Nya siffror från YouGov visar att mer än hälften, 53 procent, av de tillfrågade har en positiv uppfattning om prins Harry mot 47 procent i mitten av förra månaden. Även Meghan har blivit aningen populärare jämfört med i februari, men ganska mycket populärare om man jämför med oktober förra året.

Det är ingen vild gissning att tro att stödet för hertigparet Sussex kommer att öka ännu mer nu när intervjun har sänts. Men det verkligt intressanta blir att se om och hur stödet för drottning Elizabeth och kungafamiljen påverkas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.