Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Rysslands president Vladimir Putin under deras gemensamma presskonferens på onsdagen. Foto: Alexander Nemenov/TT

Analys: En fullfjädrad bromance mellan Putin och Erdogan

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Kärvänliga tongångar när Erdogan och Putin träffades i Moskva. Men det blev ingen uppgörelse i knäckfrågorna som skulle kunnat innebära Syrienkrigets slutuppgörelse.

Tomas Thorén

Korrespondent, Turkiet

Varken Rysslands president Vladimir Putin eller Turkiets Recep Tayyip Erdogan är direkt kända för att vara insmickrande. Men den förtroliga stämningen på dagens presskonferens var så iögonfallande att det liknade en fullfjädrad bromance.

De tilltalade varandra som ”min kära vän”, de pratade om att ländernas handelsutbyte slår rekord, att ryska turister fortsätter strömma till turkiska semesterorter och att Ryssland hjälper Turkiet att bygga kärnkraftverk.

Men frågan som den samlade världspressen var där för – om det skulle bli det någon uppgörelse om Syrien – förblev obesvarad.

Båda presidenterna gav signaler

Turkiet vill ha Rysslands hjälp att upprätta en säkerhetszon fritt från kurdiska styrkor. Ryssland vill att Turkiet överlämnar Syriens sista oppositionsfäste i Idlib på ett silverfat. Förhandstipset var att Ryssland och Turkiet skulle göra en byteshandel.

Båda presidenterna gav visserligen signaler om att de trots att de står på helt olika sidor i Syrienkriget kan föra en konstruktiv dialog.

På en punkt var Erdogan och Putin rörande överens. Välkomnandet av Trumps besked att amerikansk militär ska dra sig ur Syrien och överge de kurdiska styrkorna YPG. Putin kallade amerikanerna närvaro i Syrien för illegal.

Överraskande förslag från Putin

Men Putins svar på frågan om Rysslands inställning till en turkisk säkerhetszon var långtifrån det som Ankara hade hoppats på. 

Putin sa att Ryssland visserligen värnar om Turkiets säkerhet, men betonade samtidigt att de kurdiska styrkorna bör nå en överenskommelse med Syriens president Assad.

Putin var också djärv nog att föreslå att Turkiet också måste samarbeta med Assad i frågan om terrorbekämpning, ett överraskande förslag för ett land som i sju år lierat sig med den väpnade oppositionen som försökt störta Assad. Kommentaren möttes av tystnad från Erdogan.

Det diplomatiska spelet lär fortsätta

På samma sätt gav Erdogan ett svar om Idlib som nog inte gjorde Putin helt tillfredsställd, nämligen att Turkiet planerar att fortsatt vara kvar i Idlib för att ”samarbeta i kampen mot terrorister”.

Det låter medgörligt, men så länge Turkiet behåller de turkiska militärposteringarna i Idlib är det ett hinder för Ryssland att besegra den sista fläcken som kontrolleras av väpnad opposition mot Assad.

Det diplomatiska slutspelet om Syrienkriget lär fortsätta. Enligt Putin och Erdogan är det Astanaprocessen, med Ryssland, Iran och Turkiet, som kommer leda till ett avgörande.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.