Foto: TT

Analys: Krigiska tongångar som aldrig tidigare hörts i FN

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Steg för steg tycks USA vara på väg att överge världssamfundet. Biståndet till FN har halverats. Trumps tal var en hyllning till nationell egoism, rätten att sköta sig själv och skydda sina gränser. Men hans tal var också fullt av paradoxer. För när det gynnar USA:s säkerhetspolitiska intressen – då vill Trump ha fullt stöd av FN:s medlemsländer.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Det hördes få applåder och det rådde mest en spänd tystnad under de 40 minuter president Donald Trump höll sitt jungfrutal i FN. Inte ett ord yttrades om global solidaritet, det var ett tal som hyllade nationalismen och på många punkter underkände själva grundtanken med Förenta Nationerna. Det FN som ska verka för fred tycktes Donald Trump mer se som en arena för aggressiva utspel.

Utfallen mot länder som USA ser som sina fiender var hårt polariserade och förde tankarna till president George Bush tal till FN:s generalförsamling 2002 när han myntade uttrycket ”ondskans axelmakter” om Nordkorea, Iran och Irak. Trump hotar med att riva upp kärnvapenavtalet med Iran och han sa sig kunna ”utplåna” Nordkorea. Krigiska tongångar som aldrig tidigare hörts i FN:s generalförsamling.

Ställde ett ultimatum

USA under Donald Trump är på väg bort från FN. USA:s delegation var i år vid FN:s högtidliga öppnande hälften så stor som den brukar vara och vid många av de konferenser som hålls den här veckan i FN så saknas helt enkelt amerikanska diplomater vid borden. Många tjänster inom amerikanska UD är obesatta efter att tjänstemän vald att säga upp sig.

Trumps närmaste har försökt mildra Trumps utfall och bland annat öppnat för en fredlig lösning med Nordkorea men i talet ställde Donald Trump ett ultimatum som målat in USA i ett hörn. Antingen upphör Nordkorea med sina kärnvapentester eller så blir det krig, så tolkade bedömare innebörden av Trumps tal idag.

Nu är det nationalism, ”America First”, som gäller sa Donald Trump och uppmanade andra länder att tänka likadant, att sätta sina intressen främst och låta ” folk” bestämma sitt eget öde. Den önskan att stater ska slippa att internationella samfundet lägger sig i länders angelägenheter har ofta uttrycks av Kina och Ryssland, nu låter budskapet från USA likadant.

Fränaste utfallet hittills mot Nordkorea

I Donald Trumps världsbild spelar FN inte någon större roll, annat än när det gäller att hjälpa USA att skydda sig mot sina fiender. Han gjorde sitt hittills fränaste utfall mot Nordkorea och sa att USA är fullt berett att militärt utplåna landet men tillade att det är just det FN är till för, att se till att sådana saker inte ska behöva ske. I kampen mot terrorismen och ”mördarregimer” som Iran och Nordkorea manade Trump världens länder att inte stå bredvid och passivt betrakta historiens gång utan bidra för att undanröja den terror som enligt Trump spritt sig till världens alla hörn. 

Men när det gäller annan global kamp som FN:s medlemsländer är engagerade i, där har USA:s nya administration valt att stå utanför, att rädda jorden undan fortsatt global uppvärmning. Där är bara USA tillsammans med Syrien och Nicaragua som inte deltar i FN:s arbete inom ramen för Parisavtalet. Donald Trump berörde inte klimatkrisen med ett ord.

Under veckan har tonen mellan USA och Iran skärpts betydligt, och Trump anklagade Iran för att fuska med sin del av det ickespridningsavtal för landets kärnenergiprogram som Iran skrev på 2015.  

Även här framstår USA som isolerat, de fem länder i FN:s säkerhetsråd som också skrev på avtalet delar inte åsikten att Iran fuskar med sina åtaganden. Men senast den 15 oktober har Trump hotat med att han ensidigt kan komma att säga upp avtalet med Iran, något som för övrigt var ett av hans vallöften.

USA minskar sitt engagemang i FN

Donald Trump har ofta kritiserat FN för sin byråkrati och brist på effektivitet och det faktum att USA ensamt står för en fjärdedel av FN:s budget. Här får han medhåll av alla som har en inblick i FN:s inre arbete. FN är många sätt en skamfilad koloss men hittills har Trumps kritik av FN inte följts av förslag hur kolossen ska kunna reformeras.

Trump har istället sagt att han vill prioritera amerikaners behov av utbildning och infrastruktur istället för att lägga pengar på fattiga länder. USA minskar nu sitt engagemang i FN och har bland annat bantat sitt bistånd till svältkatastrofer, utbildning, klimatstöd till fattiga länder, jordbruksstöd och utbildning.

En sista uppseendeväckande paradox är hur Donald Trump dragit in stödet till frivilligorganisationer som via FN arbetar för kvinnors hälsa. Men i sitt tal idag hyllade han en kort stund FN-tanken för att det bygger på en vacker tanke om att hjälpa fattiga och stötta just kvinnor och flickors situation i världen. Det kommer nu att ta flera dagar för att fullt förstå vidden av de motstridiga signaler som världens samlade ledare fick lyssna till idag.

Förre generalsekreterarens Dag Hammarskjölds ord om syftet med FN svävade över salen.

”FN har inte skapats för att föra mänskligheten till himlen utan för att rädda den från helvetet”.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.