En skärmdump från Maduros pressträff i statstelevisionen. Till höger i bild visas enligt Venezuelas regeringen de två misstänkta männen från USA, Luke Denman och Airan Berry. Foto: VTV CHANNEL HANDOUT

Analys: ”Legosoldater” från USA gripna i Venezuela efter misslyckad operation mot Maduro

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Handlingen är som hämtad ur en actionfilm. ”Legosoldater” från USA har tillsammans med avhoppade venezolanska militärer försökt göra en landstigning på den karibiska kusten strax norr om huvudstaden Caracas. Måltavlan var presidenten Maduro, men operationen misslyckades. Venezolanska säkerhetsstyrkor dödar åtta av angriparna och griper de andra – däribland två amerikanska medborgare.

Tigran Feiler

Korrespondent, Latinamerika

På kvällen sitter en nöjd president Maduro i statstelevisionen och viftar med de två tillfångatagna amerikanernas mörkblåa pass. Airan Berry och Luke Denman har båda tjänstgjort i Afghanistan och Irak men de beskylls nu av Venezuela för att agera legosoldater åt den privata säkerhetsfirman Silvercorp.

Belöning till den som griper Maduro

Den tidigare elitsoldaten Jordan Goudreau som driver Silvercorp har tagit på sig ansvaret för ”Operation Gideon” och säger att målet var att tillfångata Maduro och befria Venezuela från socialiststyret. Goudreau med bakgrund inom elitförbandet gröna baskrarna sitter på ett stort kontaktnät och har varit kollega med Trumps livvakt.

I skuggan av coronapandemin har USA ökat trycket på Venezuela i hopp om att tvinga fram ett maktskifte. De ekonomiska sanktionerna har skruvats åt ytterligare, militära enheter har flyttats närmare Venezuela och USA lovar 15 miljoner dollar i belöning till den som griper Maduro.

Och nu verkar alltså en grupp före detta elitsoldater ha försökt lägga vantarna på belöningen. Operation Gideon förbereds i grannlandet Colombia och Goudreau säger att han hade ett avtal om stöd från den venezolanska oppositionsledaren Guaidó men att utlovade ekonomiska utbetalningar uteblev. Guaidó förnekar helt att han skulle stöttat operationen.

Vad ska man tro på?

President Maduro beskriver Operation Gideon som ett USA-stött kuppförsök med målet att döda honom. USA:s regering avfärdar alla anklagelser om inblandning i det militära äventyret och antyder att det hela kan var iscensatt av Maduro själv. Och det är svårt att veta vad som är sant i det propagandaspel som nu pågår.

Vanliga venezolaner vet inte vad de ska tänka. Ännu en akt i det storpolitiska drama som utspelar sig högt ovanför deras huvuden. Befolkningen har annat att tänka på – fullt upp med elavbrott och en dollariserad ekonomi som lämnar många utan möjlighet att tillgodose grundläggande behov.

Bensinbrist lamslår Venezuela

Nu har dessutom Venezuela – landet med världens största kända oljereserv – drabbats av kritisk bensinbrist. Ett resultat av att den inhemska produktionskapaciteten fallit samman och att embargot från USA gör importen allt svårare.

Jag hör av mig till en bekant i Caracas för att få hans syn på den misslyckade militäroperationen. Till svar får jag istället en mobilfilm på en bilkö som aldrig vill ta slut. Målet som hägrar är en fungerande bensinmack. ”Jag har inte mycket kvar i tanken så snart är det min tur att ställa mig där i kön”, säger han uppgivet.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.