En explosion efter en israelisk attack i Gaza City på måndagen. Foto: Adel Hana/AP

Analys: ”Spänt läge inför markering av årsdag i Gaza”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Läget är extremt spänt efter de senaste dagarnas uppflammande våld mellan Hamas och Israel. Nu närmar sig nästa test i snabb fart.

Stina Blomgren

Utrikesreporter

Under natten till onsdagen utförde Israel nya bombningar i Gaza efter att ytterligare en raket skickats iväg från Gazaremsan.

Den spända situationen kompliceras av att Israel går till val om mindre än två veckor.

Våldet trappades upp fort efter att en långdistansraket som skjutits iväg från Gaza slog ned i ett hus norr om Tel Aviv tidigt i måndags morse och skadade sju medlemmar i en israelisk familj.

Netanyahu anklagas för att vara undfallande

Ingen palestinsk väpnad gruppering har tagit på sig ansvaret för den inledande raketattacken, men Israel lade skulden på terrorstämplade Hamas som styr Gazaremsan och mobiliserade pansarstyrkor till gränsen.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu som befann sig i Vita huset på besök i måndags avbröt sin USA-resa och vände hemåt i förtid.

Pressen på premiärministern att agera kraftfullt är stor. I den pågående valkampanjen anklagas Netanyahu av sina politiska rivaler för att vara vek och undfallande mot Hamas.

”Göra vad som är nödvändigt”

”Vi är beredda att göra mycket mer. Vi kommer göra vad som är nödvändigt för att försvara vårt folk och för att försvara vårt land” sade Netanyahu när han återvände till Israel från USA.

Samtidigt talar det faktum att några dödsoffer inte rapporterats efter bombningarna av Gaza ett tydligt språk: Hamas hade varnats i god tid före attackerna. Netanyahu vill helst inte riskera en så oförutsägbar våldsspiral som en stor militär operation i Gaza skulle innebära så nära inpå valet.

Hamas uppger att ett avtal om eldupphör nåtts med Israel via egyptisk medling.  Vapenvilan har inte bekräftats av Israel. Och nu närmar sig nästa test i snabb fart.

Stor nervositet inför årsdag

I helgen har Hamas kallat till demonstrationer för att markera årsdagen av den första av förra årets våg av palestinska demonstrationer vid stängslet mellan Gaza och Israel. Enligt FN dödades 189 palestinier under de återkommande protesterna förra året när israelisk militär sköt skarpt som svar på demonstranternas stenkastning, bensinbomber och försök att forcera stängslet. Också två israeliska soldater dödades.

På onsdagseftermiddagen uppmanade Hamasledaren Ismail Haniyeh Gazas invånare att komma och protestera i en miljonmarsch vid gränsstängslet på fredag.

Även om en miljon Gazabor inte ansluter, så är nervositeten inför helgens demonstrationer stor.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.