SVT:s korrespondent Malin Mendel vid en av militärens många avspärrningar i Srinagar, Kashmirs sommarhuvudstad. Foto: SVT

Analys: ”Så här totalt mörklagt har Kashmir inte varit tidigare”

Publicerad
Analys ·

Ända sedan Indien ströp all kommunikation med Kashmir har jag försökt få kontakt med personer jag känner på plats.

Till slut kom ett inspelat röstmeddelande från min vän, Sayed. Han berättar att folk är oroliga och att läget är mycket spänt. Få vågar sig ut för att fira högtiden Eid al-adha, då folksamlingar är förbjudna.

Malin Mendel

Korrespondent, Indien

Själv kunde Sayed kommunicera via ett tillfälligt internet, som han inte ville avslöja hur han fått tag på. Men annars är det svårt att veta vad som händer, eftersom media har fått lämna området.

När jag besökte Kashmir 2016 var det få internationella journalister där. På flygplatsen togs jag direkt åt sidan och frågades ut av militärer om varför jag kommit. Dagligen ringde sedan olika säkerhetspersoner och frågade vad jag gjorde, vilka jag pratat med och vad jag hade filmat.

Konflikten i Kashmir

Nu har indisk militär skärpt kontrollen ytterligare med tiotusentals soldater. Kashmir är sedan länge en av världens mest militariserade zoner. När jag besökte huvudstaden Srinagar fanns soldater på varenda gata. De verkade ständigt beredda med sina automatvapen. Till min förvåning kastade ändå unga män stenar i protest. En del av befolkningen vill ha ett självständigt Kashmir, och sedan 1989 utför militanta grupper attentat mot vad de ser som en indisk ockupation.

Som att hälla bensin på elden

Ända sedan Kashmir delades mellan Indien och Pakistan gör båda länderna anspråk på hela området, vilket lett till två fullskaliga krig och mängder av döda. Senast i våras ökade krigsrisken igen, då Indien gjorde flygräder över Pakistan efter ett terrorattentat i den indiska delen.

Varje gång situationen trappas upp håller världen andan, då båda länderna har kärnvapen. Den indiska regeringens upphävande av Kashmirs självstyre är som att hälla bensin på eld. Kashmir är den enda delstaten i Indien med muslimsk majoritet. Genom lagändringen tillåts hinduer från övriga Indien köpa mark och bosätta sig där. Något som kan leda till att även denna region kan komma att domineras av hinduer. Därmed handlar lagändringen även om minoriteters ställning i Indien.

Under premiärminister Narendra Modi och hans hindunationalistiska parti BJP har våld och diskriminering mot minoriteter ökat. På mina resor runt om i Indien träffar jag allt oftare såväl muslimer som kristna som är oroliga för sin säkerhet. Åtskilliga har slagits ihjäl av uppretade folkmobbar de senaste åren.

Mänskliga rättigheter äventyras

FN varnar nu för att mänskliga rättigheter äventyras i Kashmir. Redan när jag var där vittnade intervjupersoner om våld och försvinnanden, andra om hur svårt det är att få vardagslivet att fungera. En av Asiens vackraste platser skulle kunna blomstra av handel och turism. Men nu är återigen hotell, affärer och skolor stängda.

Den indiska regeringen menar att lagändringen kommer innebära en ekonomisk injektion för Kashmir. Men det lokala motståndet är stort och för att undvika protester har politiska ledare gripits, människor stängts in i sina hem och all kommunikation strypts. 

Även när jag besökte Kashmir var internet och mobilnät avstängt, men så här totalt mörklagd har delstaten inte varit tidigare. FN varnar även för att yttrandefriheten är hotad och det sista jag hör från Sayed är att frustrationen är extra stor i samband med högtiden.

”Vi vill besöka moskén och be, höra av oss till släkt och vänner. Inget av det kan vi göra nu”, säger Sayed.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Konflikten i Kashmir

Mer i ämnet