Foto: Joshua Roberts, Reuters / TT

Analys: Trumps ”enkla tid” är över – nu inleds striden om Vita huset 2020

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Demokraterna har nu makt att göra Donald Trumps tillvaro till ett litet helvete. Nu väntar utskottsförhör och uppslitande strider om allt från hans affärer med Ryssland, intressekonflikter kring hans affärsimperium och oetisk svågerpolitik. Men underskatta inte Trumps mästerliga förhandlingstaktik. Med sikte på valet 2020 kan han överraska – igen.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Nu behöver inte Demokraterna längre sitta på åskådarbänken. Den rutinerade Nancy Pelosi tar över som talman när Demokraterna får en majoritet i representanthuset. Hon har en brokig skara som hon ska hålla samman. Bland Demokraterna är 60 nya ledamöter, många av dem ligger långt till vänster och kan närmast betecknas som demokratiska socialister. 

Alexandra Ocasio-Cortez (demokrat) Foto: TT

Den mest kända är den radikala 29-åriga Alexandria Ocasio-Cortez från Bronx. Hon är ett politiskt stjärnskott som kallas för Demokraternas svar på Trump. Hon har redan hotat Trumps son Jr att sluta ”twittra trollkommentarer” om henne för nu har hon snart makten att tvångsinkalla vittnen till förhör. Många som valdes in har en öppet kritisk agenda mot president Trump, de kommer nu sätta högsta fart för att visa sina väljare att de använder sin nyvunna makt som utlovat.

”Det amerikanska folket har röstat för att ge representanthuset ett mandat att genomföra trovärdiga, oberoende, robusta och ansvarstagande granskningar av Trump-administrationen” sa till exempel ledamoten Elijah Cummings från Maryland.

Demokraterna redo ta strid

Nu väntar strider kring lagstiftning. Demokraterna har varit maktlösa när president Trump genomfört sina vallöften och rivit upp landets miljölagstiftning, gett höginkomsttagare skattelättnader, tillåtit oljeprospektering i naturreservat och försvagat Obamacare. 

Det finns också många etiska frågetecken kring administrationen som Demokraterna kommer att ta strid kring. Har till exempel Trump otillbörligt gynnat sin egen familj ekonomiskt genom att kratta manegen för sin dotter Ivanka Trump och hennes företag då hon ingick lönsamma avtal med kinesiska företag? 

En annan granskning Demokraterna sagt sig vilja göra gäller Donald Trumps relation till den saudiska kungafamiljen. Trumps imperium tjänar stora pengar på att låta den saudiska eliten bo på hans hotell.

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och USA:s president Donald Trump framför en stor bild som illustrerar en stor vapenaffär. Foto: Ivan Vucci/ TT

Han avstod på ett uppseendeväckande sätt att bringa klarhet i journalisten Khashoggis död. Och var det berättigat att skicka 15 000 soldater till gränsen för att hejda en migrantkaravan på 2 000 personer? Listan på möjliga utredningar är lång.

Partikolleger vill sätta gränser

Demokraterna får nu ordna utskottsförhör, begära ut dokument de tidigare inte fått se och kalla nyckelpersoner att vittna under ed. 

Demokraterna har varit frustrerade över att deras republikanska kollegor i kongressen varit ointresserade av att utreda eventuella lagbrott från presidentens sida. En hittills obesvarad fråga är vilka republikaner som nu kan tänkas göra gemensam sak med Demokraterna? Det faktum att de vägrade gå med på att finansiera vidare militära insatser i Jemen visar att också partikollegor nu vill sätta gränser för Trump.

Konsekvensen av en rad utskottsförhör kan bli att skandaler kommer i öppen dager. Även om det är mindre troligt att det skulle leda till åtal i riksrätt så kan ett envist grävande ge resultat. 

Det visade republikanerna under Obamas sista fyra år vid makten. De drev oförtröttligt utredningar kring terrorattacken mot amerikanska beskickningar i Benghazi, Libyen. I attacken dödades bland annat USA:s ambassadör. Utrikesminister Hillary Clinton fick av republikanerna skulden för bristande säkerhet. Republikanernas eftersökningar ledde till avslöjandet att hon använt sig av en privat mejlserver. Det avslöjandet blev till en tung belastning under hennes presidentvalskampanj och kan ha lett till hennes valförlust. 

Trumfkort till valrörelsen sökes

På samma sätt hoppas Demokraterna kunna gräva fram en liknande skandal att hålla upp som trumfkort inför den presidentvalskampanj som i princip redan har inletts. 

Men Donald Trump skulle ha en del att vinna på att förhandla med Demokraterna. Alla amerikaner är trötta på dödläget i den amerikanska kongressen. Att visa att han är en resultatinriktad politiker skulle gynna hans chanser att bli återvald. Kan han samarbeta med Nancy Pelosi i representanthuset och minoritetsledaren Chuck Schumer i senaten skulle det befästa hans rykte om att vara en skicklig förhandlare. Men frågan är vilka politiska frågor de skulle kunna samarbeta kring? Året har ju inletts med ett storbråk över budgeten och finansieringen av muren mot Mexiko. Resultatet är delvis nerstängda statliga myndigheter och ett politiskt dödläge.

Robert Muellers skugga

Robert Mueller Foto: TT

Som en skugga över både Vita Huset och kongressen svävar åklagare Robert Mueller som fortsätter med sin Rysslandsutredning. Den kan mycket väl komma att pågå fram till nästa presidentval. Med en demokratisk majoritet i huset kommer Mueller nu få ett större stöd bland de folkvalda. Hittills har Muellers utredare kunnat slå fast att Donald Trumps företag förhandlade med ryssarna ända fram till sommaren 2016 då Trump stod inför att utses som republikanernas presidentkandidat. Ingen vet vad mer som kommer att komma ut. Mueller håller korten nära bröstet.

Mot sig har Trump nu en ny demokratisk majoritet med flera yngre, arga, nyvalda ledamöter och så den envisa Mueller. 

Donald Trump har lämnat den enklare perioden av sitt presidentskap bakom sig. Nu börjar kampen om Vita Huset 2020.

Allt pekar mot den kanske mest aggressiva perioden i amerikansk politik någonsin och det vill inte säga lite.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.