Foto: TT

Analys: Tydligt budskap från väljarna om hårdare migrationspolitik

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Österrikes nya politiska stjärnskott Sebastian Kurz blir Europas yngste regeringschef efter söndagens parlamentsval. Även högerpopulisterna gick fram. Det kommer att betyda en klar högersväng i österrikisk politik och ett tydligt budskap från väljarna om hårdare migrationspolitik.

Ingrid Thörnqvist

Utrikesredaktör

Allt talar för att Sebastian Kurz tänker inleda ett regeringssamarbete med det högernationalistiska och islamfientliga partiet FPÖ, vars partiprogram i migrationsfrågan han beskylls för att ha kopierat till stora delar. Den unge Kurz verkar ha lyckats skapa den känsla av förnyelse av politiken som många i alprepubliken önskat sig.

Yngste utrikesministern

Den ambitiöse Sebastian Kurz är bara 31 år och partiledare för det borgerliga folkpartiet, ÖVP, sedan i våras. Han satte rekord som den yngste utrikesministern då han bara var 27 år. Sebastian Kurz visste tidigt att han ville ägna sig åt politiken och var så otålig att han inte avslutade sina juridikstudier.

Österrike har styrts av ÖVP och det socialdemokratiska partiet SPÖ i olika konstellationer sedan andra världskriget. Kritiken har varit stark på senare år mot partiernas svågerpolitik och mot bristen på nytänkande och reformer, trots en blomstrande ekonomi.

Kritiken mot den politiska eliten fångade det invandringsfientliga partiet FPÖ upp redan i mitten av 1980-talet under partiledaren Jörg Haider. Haider ledde partiet till rekordnivåer och till partnerskap i en regering ihop med ÖVP år 2000. Regeringssamarbetet fick EU-ledare att gå i taket och införa en sorts bojkott mot Österrike.

Högerpopulister i ledning

Idag lyfter ingen inom EU på ögonbrynen längre över samarbete med invandringskritiska högerpopulister. I Norge och Finland sitter sådana partier i regeringen och de är i ledande ställning i Ungern och Polen.

Många österrikare är oroliga för invandringens följder för välståndet och tryggheten i det egna landet. Frågan har varit det stora temat i valkampanjen. Det följer samma mönster som i det tyska valet nyligen och går igen i den pågående valrörelsen i Tjeckien.

Har krävt gränskontroller

Under flyktingkrisen 2015 sökte 90.000 flyktingar asyl i Österrike. Sebastian Kurz krävde tidigt att gränsen mot Balkan skulle stängas. Regeringen, som leds av den socialdemokratiske kanslern Christian Kern, införde gränskontroller. Så skedde även i Sverige och i Tyskland.

Kurz har gått till val på hårdare tag mot radikal islam. Han vill sänka bidragen till asylsökande och är en stark förespråkare av burkaförbudet, som nyligen införts. Sebastian Kurz lovar också sänkta skatter för låginkomsttagare. Hans lista består av rader av oberoende kandidater som ska förnya det gamla etablerade partiet.

Viktigaste frågorna

Kontroll över invandringen och förnyelse av politiken. Det verkar vara de viktigaste frågorna i den österrikiska samhällsdebatten. I båda fallen har Sebastian Kurz på kort tid lyckats övertyga väljarna att ge honom förtroendet att leda landet.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.