Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och bild på en raketuppskjutning i Nordkorea. Bild från sydkoreansk tv. Arkivbild. Foto: TT

Analytikern: ”Skulle kunna nå militärbaserna på Guam”

Uppdaterad
Publicerad

Den långdistansrobot som Nordkorea testade hade, enligt beräkningar, avsevärt längre räckvidd än landets nuvarande Musdanrobotar. ”Det indikerar att det är en ny typ av robot”, säger Japans försvarsminister Tomomi Inada.

Det var inte omedelbart känt vilken typ av robot som testades. Enligt USA:s militär ”tyder robotens bana på att det inte var en interkontinental robot”. Japanska försvarsdepartementet säger att missilen flög i 700 kilometer på 30 minuter. En interkontinental robot har en räckvidd på över 6.000 kilometer.

Det uppskattas att roboten som testades skulle kunna ha en räckvidd på 4.500 kilometer, vilket är avsevärt längre än Nordkoreas nuvarande robotar, det skriver David Wright, chef global säkerhet vid Union of Concerned Scientists på sin blog.

Nordkorea testar robotar

– Det indikerar att det är en ny typ av robot, säger Japans försvarsminister Tomomi Inada.

Räckvidden för Nordkoreas nuvarande Musdanrobotar uppskattas till 3.000 kilometer. Det är något mindre än avståndet mellan Nordkorea och USA:s militärbaser på Guam i Stilla havet.

Om den nya robot-typen har en räckvidd på 4500km skulle de kunna nå USA:s strategiskt viktiga militärbaser på Guam. Och utgöra ett direkt hot mot flera av USA:s kärnvapenbestyckade bombplan, av exempelvis typen B1, B-2 spirit och B52 som är placerade på Andersen Airforce Base på norra Guam.

För att en Nordkoreansk missil ska kunna nå till USA:s fastland krävs en räckvidd på 8.000 kilometer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea testar robotar

Mer i ämnet