Angela Gui har bara haft fem korta kontakter med sin far sedan han försvann för över 10 månader sedan. Foto: Nicolai Zellmani/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Angela Gui kämpar för sin far: ”Jag vet inte om jag har så stort hopp”

Uppdaterad
Publicerad

Hon är 22 år och kämpar själv för att kinesiska myndigheter ska släppa hennes far. Den svenske bokförläggaren Gui Minhai försvann oförklarligt i oktober förra året och dök upp i kinesiskt häkte. Senaste livstecknet hon fick var för tre månader sen, och Angela Guis hopp om en snar lösning tryter.

– Jag vet inte om jag har så stort hopp om att han ska släppas snart. Det finns tyvärr inte så mycket som tyder på det, säger Angela Gui.

Vi träffar Angela Gui hemma i Stockholm. Hon bor och pluggar just nu på ett universitet i Storbritannien men är hemma i Sverige tillfälligt, för att försöka få hennes far fri från kinesisk fångenskap. Men detaljerna kring den svenske bokförläggaren Gui Minhais situation i Kina är fortfarande högst oklara.

– Det är svårt när jag har så lite information om vad som hänt honom, och nu är jag extra orolig. Jag har inte fått något livstecken alls från honom på över tre månader, säger Angela Gui.

Försvann oförklarligt med okänd man

Det var den 17 oktober som Gui Minhai försvann oförklarligt med en okänd man från sin semesterbostad i Thailand. Senare försvann tre av hans förlagskollegor på liknande sätt. De har sedan dykt upp i kinesiskt försvar och uttalat sig i medier där de erkänt olika brott som de har bett om ursäkt över.

Gui Minhai och hans medarbetare driver ett förlag i Hong Kong som ger ut populärlitteratur, bland annat känsligt material om den kinesiske presidenten Xi Jinping och den högsta kinesiska ledningen. Litteratur och texter som sedan sålts bland annat i den egna bokhandeln Causeway Bay Books i det friare Hong Kong, men sällan tillåtits för försäljning på det kinesiska fastlandet.

Läs mer: Fallet Gui Minhai – detta har hänt

Ytterligare en delägare till förlaget har hörts av kinesisk polis, och en av de gripna medarbetarna kom tillbaka till Hong Kong i juni i år. Han berättade att han kidnappades av kinesisk säkerhetstjänst och hade hållits isolerad sedan dess, och tvingats att erkänna brott han inte ansett att han begått.

– Det är väldigt oroande det som pappas kollega berättar, för jag har ingen anledning att tro att min far behandlats på något bättre sätt, säger Angela Gui.

”Han har aldrig kunnat tala fritt”

Hon säger att hon bara haft fem korta kontakter med sin far sedan han försvann för över 10 månader sedan, och att hon aldrig fått uppfattningen att han har kunnat tala fritt. De har till exempel aldrig fått tala svenska med varandra, och han har uttryckt sig på ett sätt som hon uppfattar som stelt och olikt honom. 

– Det känns som om han aldrig har kunnat ringa mig bara för min skull, utan bara för att uppmana mig att inte säga något. Eller för att få information. Jag tror inte att han kan tala fritt alls, säger hon.

Hon tror tvärtom mot vad hennes far upprepar i de fåtaliga kontakterna att det är viktigt att fortsätta berätta om och ställa frågor om Gui Minhai så att han inte glöms bort. Och hon söker hjälp över hela världen. SVT var med under ett vittnesmål som hon avlämnade under ed i den amerikanska kongressen i Washington i maj i år. Då vädjade hon till omvärlden att inte stillatigande acceptera att hennes far hålls i förvar under så oklara grunder i Kina.

– Efter hearingen hörde pappa av sig direkt och frågade om vilka som stod bakom den, och han frågade särskilt om det var några kineser inblandade, säger hon.

Själv har hon inte fått svar på alla de frågor hon har om vad som hänt och händer härnäst. Inte heller SVT har hittills fått svar på de upprepade frågor som vi har ställt till kinesiska myndigheter i Kina om Gui Minhai.

Flyttar hem för att fortsätta kampen

Nu börjar Angela Gui ställa in sig på att det kan ta mer tid och handla mycket mer arbete innan hon kan få träffa sin far igen. Tanken var att hon skulle fortsätta studera i Storbritannien, men nu kommer hon att flytta hem.

– Det går inte annars. Jag kan inte jobba för att min far släpps från Storbritannien, jag måste vara här hemma och hålla i allt, säger hon bestämt.

Samtidigt är hon inte riktigt säker på exakt vad hon borde göra. Hon har just fyllt 22 år har mest pluggat tills nu, och har förstås aldrig arbetat med något liknande tidigare.

– Jag kan ju inte alls det här, men jag måste försöka så gott jag kan, säger hon.

Hon försöker göra en egen hemsida, och hon talar med så många hon kan för att försöka påverka Kina att släppa honom.

– Det som är tyngst just nu är att jag inte vet hur han mår. Och att jag inte hört något på så länge. Även om han inte får tala fritt med mig så har det ändå varit en lättnad de få gånger vi har haft kontakt. Att bara få höra hans röst.

Intervjuas i Agenda

Angela Gui är gäst i en direktsänd längre intervju i söndagens Agenda.

Agenda sänds klockan 21.15 i SVT2. Programmet kan också ses direkt i SVT Play eller i efterhand här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Försvunna förläggaren Gui Minhai

Mer i ämnet