Angela Merkel. Arkivbild. Foto: TT/Fabrizio Bensch

Angela Merkel: ”Jag tar ansvar för nederlagen”

Uppdaterad
Publicerad

Förbundskansler Angela Merkel har nu bekräftat att hon inte kommer att kandidera som partiledare för Kristdemokraterna, CDU. Efter den kraftiga tillbakagången för CDU i det senaste delstatsvalet har hon ändrat sig. Hon vill dock fortsätta som regeringschef fram till nästa ordinarie val 2021.

Angela Merkel förklarade på en presskonferens att man inte kan gå vidare som vanligt efter ”de bittra nakna siffrorna” efter delstatsvalet i Hessen på söndagen.

Delstatsvalen både i Bayern och i Hessen gav underbetyg från väljarna om regeringens arbete. Båda koalitionspartierna, CDU och Socialdemokraterna SPD, tappade 10 procentenheter. SPD gjorde sitt sämsta val sedan 1946.

”Oacceptabelt”

CDU blev fortfarande största parti i Hessen men enligt Merkel är det inte acceptabelt att ”regeringen gör att människor stöts bort”. Hon tog på sig ansvaret och förklarade:

– Vi kan inte bara gå tillbaka dagordningen.

Bidra till starkt CDU

Merkel drar tillbaka sin kandidatur till ordförandeposten och vill därmed bidra till att CDU förnyas och står starkt i framtiden.

– Jag har velat utöva mitt uppdrag med värdighet och vill också lämna med värdighet, sa hon i ett känslosamt anförande på presskonferensen.

Karriären slut

Merkel har nu signalerat att hennes långa karriär som Europas toppolitiker börjar gå mot sitt slut. Hon har suttit i 13 år som kansler och som partiledare i 18 år. Hon har sagt att hon har väljarnas förtroende att styra landet till mandatperiodens slut. Därefter kommer hon inte att stå till förfogande för något politiskt uppdrag, inte heller som riksdagsledamot.

Bytas ut

Inom SPD pågår diskussioner om att dra sig ur regeringen. Vissa inom vänsterflygeln kräver att partiledningen för Socialdemokraterna avgår för att möjliggöra ”en radikal nystart”.

Vid den kommande partikongressen i Hamburg den 7-8 december ska en ny partiordförande för CDU väljas.

Artikeln har uppdaterats sedan förbundskansler Merkel på en presskonferens bekräftat tidigare medieuppgifter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.