En anti-Merkel demonstration hölls i tyska Heppenheim på fredagen. Foto: Ralph Orlowski/TT

ANALYS: Angela Merkel underskattar oron för invandringen

Publicerad
Analys ·

Nervositeten växer hos de stora partierna i Tyskland ju närmare valdagen den 24 september kommer. Missnöjet med Angela Merkel har manifesterats på valmöten, inte bara i östra delen av landet. Stödet för det högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland ökar och antalet osäkra väljare är stort. Merkelregeringen har underskattat oron för invandringen.

Ingrid Thörnqvist

Utrikesredaktör

Angela Merkel kallas landsförrädare. Texten ”Hau ab!”- stick! finns att läsa på en nidbild av en fet och ihopsjunken Merkel med en fläskig griskropp. Små grupper av högerextrema nynazister hänger utanför valmötena, hårdbevakade av polis. Förbundskanslern har fått flytta sina sista valmöten från öppna gator och torg till inomhusarenor för att slippa att bli avbruten och överröstad av gälla visselpipor och burop. Det är flyktingfrågan som jagar henne igen.

Tappade kontrollen

Hennes välkomnande flyktingpolitik betraktas av många tyskar som ett gravt misstag. Tillsammans med EU:s ledare tappade Angela Merkel kontrollen 2015 när flyktingarna från Syrien krävde att bli insläppta. Frågan fick henne nästan att falla. Med gränskontroller och ett flyktingavtal med Turkiet trodde hon att hon var förlåten. Men Merkel har underskattat oron och rädslan.

Val i Tyskland 2017

Oro i folkdjupet

Det hjälper inte att kanslern vid varje valmöte dyrt och heligt lovar att situationen med okontrollerad invandring aldrig mer kommer att upprepas. Oron finns i folkdjupet. Många talar om att de är rädda för ökad kriminalitet och för terrordåd, för islams kvinnosyn och för kostnaderna för samhället för integrationen. Och att medierna inte vågar tala om problemen. Oron utnyttjas skickligt av det högerpopulistiska missnöjespartiet Alternativ för Tyskland, AFD.

– Det kommer en ny våg av invandrare och det blir landets undergång, ansåg en av partiets anhängare i den nordtyska hamnstaden Wismar. Mannen ville inte säga sitt namn. 

Låga pensioner

Missnöjet med Merkel finns bland vanliga Bürger, framförallt i östra delen av landet. Köpkraften har minskat, lönerna har hållits nere. Många äldre kvinnor har låga pensioner efter ett helt liv med arbete i hemmet eller med lågbetalda deltidsjobb. Och de ser invandrarna som ett hot mot välfärden och den egna säkerheten.

Flyktingfrågan förenar

En studie vid universitetet i Leipzig visar att missnöjet inte bara finns hos unga högerradikala män utan framtidsperspektiv utan även ibland höginkomsttagare, i medelklassen och bland arbetare. Sociologen Holger Lengfeld har funnit att det är flyktingfrågan och missnöjet med de etablerade partiernas mittenpolitik som förenar partiets anhängare. 

– Det finns en känsla av maktlöshet och rädsla att förlora den nationella identiteten bland AFD-väljarna, anser sociologen Holger Lengfeld i Die Zeit.

Mer reaktiv än kreativ

Bristen på reformer och modernisering av landet kritiseras av många ekonomer. Merkel har varit mer reaktiv än kreativ. Offensiva satsningar på infrastruktur efterlyses.

 Angela Merkel och hennes regeringar har haft närapå tolv år på sig att bättre rusta Tyskland för framtiden. I alla sina valtal påtalar Merkel behovet av ökad digitalisering, att skoleleverna måste lära sig att programmera och att bilindustrin måste ställa om till från bensin och diesel till el. Men inga offensiva och tvingande lagar eller förbud har införts.

Ekonomin lysande

Arbetslösheten har halverats sedan Merkel kom till makten och exportindustrin rusar fram som ett snabbtåg. Men den framgången tillskrivs hennes företrädare på kanslersposten, Gerhard Schröder. Hans koalition av socialdemokrater och gröna reformerade arbetsmarknadens stela regler och skar ner på utgifterna i det generösa bidragssystemet. Det var kraftfulla åtgärder som den franske presidenten nu vill ta efter för att få fart på ekonomin.

Tredje största?

Högerpopulisterna suger upp missnöjet och stödet för partiet ökar. AFD kan bli det tredje största partiet i förbundsdagen. Alla de etablerade partierna avvisar bestämt allt samarbete med högerpopulisterna men kommer att tvingas att lyssna. Det blir en oerhörd kulturchock i det välpolerade och intellektuella samtalet i det gamla riksdagshuset i Berlin.

Tabufråga

Högernationella åsikter har länge varit tabu i den offentliga debatten, av historiska skäl. Olikt andra länder i Västeuropa har den typen av politiska uppfattningar och partier hållits utanför parlamentet. Det tyska partilandskapet har inte genomgått några genomgripande förändringar sedan miljöpartiet De Gröna kom in i som ett färgstarkt protestparti i parlamentet. Och det är 34 år sedan.

Merkels fel

”Merkel är monstrets moder”, dundrar en krönikör i Der Spiegel och anklagar Merkel för AFD:s framgångar. Det är hennes politik som skapat grogrund för de högernationalistiska krafterna. Det var hon som släppte in nazisterna i riksdagen och för det förtjänar hon att bli bortvald, anser krönikören kategoriskt.

LÄS MER: Analys: Skrämmande hat vid Merkel-möten

LÄS MER:Tyska socialdemokrater kämpar i motvind – SVT Nyheter pejlar stämningen på plats

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val i Tyskland 2017

Mer i ämnet