”De plundrar fortfarande vinaffären mittemot oss”, säger Angelina Jolin till SVT när hon intervjuas över telefon från Paris. Foto: Geoffroy van der Hasselt, TT/Privat

Svenska barnfamiljen mitt i kaoset i Paris: ”Som en krigszon”

Publicerad

Protesterna som skakar Frankrike kretsar kring inhemskt missnöje och ilska mot president Emmanuel Macrons regering. Men landet är också det med flest turister i världen, och en av dem är svenska Angelina Jolin.
– Det var ganska brutalt, bilar brann och det kändes närmast som om man var i en krigszon, säger hon till SVT Nyheter.

När Angelina Jolin, 52 år gammal från Stockholm, vaknade på lördagsmorgonen stod det klart att allt inte var som vanligt.

Angelina, som tidigare bott i Paris men som nu bara kommit på besök med familjen, kunde på gatorna utanför hotellet se hur människor rörde sig runt i de gula västar som kommit att känneteckna den proteströrelse som skakat delar av Frankrike.

Senare på dagen utspelade sig dramatiska scener precis i närheten, och uppifrån Eiffeltornet kunde Angelina se hur det brann längs med hela Champs-Elysées, berättar hon för SVT Nyheter.

– Det var rätt påtagligt och otäckt när man är mitt i det, säger hon i telefon från Paris.

– Det var ganska brutalt, bilar brann och det kändes närmast som om man var i en krigszon.

Centrum avstängt av polis

Angelina Jolin vittnar om hur skyltfönster, banker och busskurer krossats under de våldsamma oroligheterna och hur det upptrappade säkerhetsläget gör sig påmint när man befinner sig i centrala huvudstaden. Även fastän det oroliga läget dämpats framåt sena lördagskvällen.

– De plundrar fortfarande vinaffären mittemot oss fem timmar senare.

Dottern blev skrämd

Däremot säger sig Angelina Jolin inte vara särskilt rädd eller orolig för egen del, även om demonstranterna är tydligt upprörda.

Hon säger att hon inte är så rädd av sig. Däremot är det första gången hennes 8-åriga dotter Alice besöker Paris, och enligt mamma Angelina har hon tagit illa vid sig av händelserna.

– Hon tycker att det har varit läskigt och hon vill aldrig mer åka till Paris, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gula västarna protesterar i Frankrike

Mer i ämnet