Massiva protester i Paris. Foto: Lucas Barioulet/AFP/TT

Tårgas mot ”Gula västarna” i Paris – över 200 gripna i stora protester

Uppdaterad
Publicerad

Minst 110 personer har skadats och över 200 personer har gripits i samband med stora protester i Paris, enligt polis.

Ett vapen har stulits från polis, byggnader i närheten av paradgatan Champs-Élysées har satts i brand och många tunnelbanestationer och stora varuhus har stängts, rapporterar Reuters.

Polisen har avfyrat tårgas och vattenkanoner mot de tusentals som protesterar mot den franske presidenten Emmanuel Macron och hans politik.

De som ligger bakom helgens våldsamma demonstrationer i Paris är de så kallade ”Gula västarna”. Ursprungligen demonstrerade man mot höga dieselpriser, men rörelsen har sedan dess vuxit. Macrons politik står i fokus – som demonstranterna anser leder till orimligt höga levnadskostnader, skriver AFP.

Gula västarna protesterar i Frankrike

Över 100 skadade

Minst 110 personer varav 14 poliser ska ha skadats i oroligheterna, enligt uppgifter till AP.

Frankrikes hälso- och sjukvårdsinister, Agnes Buzyn, kallar våldet för ”oacceptabelt” och menar att flera extremistiska grupper har anslutit till demonstrationerna.

– Jag skulle vilja att Gula västarna säger att demonstrationen har kapats av extremistiska grupper, och att de inte kan acceptera det, säger hon till BFM-tv, enligt Reuters.

”Ser spår lite överallt”

Enligt Johanna Frändén, frilansjournalist i Paris, har protesterna även påverkat de Parisbor som inte befinner sig mitt i händelsernas centrum.

– Man ser spår av de Gula västarna lite överallt. Man har bland annat satt upp sopsäckar över fartkameror. Väldigt många tunnelbanestationer är stängda, många busslinjer går inte som de ska, och det är långa bilköer, säger hon till SVT Nyheter.

Samtidigt finns en vana hos fransmännen, menar hon. Och många står bakom protesterna.

– Frankrike har en lång tradition av ganska våldsamma sammandrabbningar mellan de som vi nog skulle kalla ”vanliga människor” och polisen, säger hon.

”Finns inga pengar kvar”

En av dem som samlats på Champs-Élysées är Philippe, som arbetar som kock på en gymnasieskola i Essonne utanför den franska huvudstaden.

– Med alla de här skattehöjningarna finns det inga pengar kvar till mat i slutet av månaden, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Tiotusentals runtom i landet

Utanför säkerhetsavspärrningarna försöker en grupp demonstranter tränga igenom polisens ställningar.

– Två hundra fredliga demonstranter på Champs-Élysées, och utanför avspärrningarna 1 500 upprorsmakare som kommit hit för att slåss, twittrar den franske inrikesministern Christophe Castaner.

Även i Marseille, Lille och flera andra franska städer hålls protester, rapporterar Le Monde.

Enligt det franska inrikesdepartementet deltar omkring 75 000 personer i protesterna runt om i Frankrike.

Höga levnadsomkostnader

Under fredagagen åtta representanter från ”Gula västarna” till en dialog med Frankrikes premiärminister Édouard Philippe. Dock var det endast två som dök upp. En av dem, Jason Herbert, valde att gå när han fick veta att han inte skulle få ta med tv-kameror in för att kunna direktsända mötet, skriver AFP.

– Vi vill ha tillbaka vår värdighet och vi vill kunna leva på vårt arbete. Det är absolut inte fallet i dag, sa han efteråt.

Bryssel och Réunion

Även i grannlandet Belgien hölls liknande protester under fredagen. Polisen satte då in vattenkanoner och tårgas mot flera hundra demonstranter som kastat sten mot premiärminister Charles Michels kontor. Ett 60-tal personer greps.

Även på La Réunion, en fransk ö i Indiska oceanen, har stora demonstrationer hållits.

”Gula västarna” är inte knutna till något parti eller fackförbund.

Bakgrund: Förbud i Paris om sex år

Bakom missnöjet i Frankrike ligger en ökning av priser på bensin och diesel.

Orsaken är dels att priset på råolja steg på den internationella marknaden i oktober, dels har den franska regeringen även justerat skatterna på bensin och diesel vilket gjort den senare dyrare.

Dessutom planeras ytterligare en höjning av skatten på diesel med 6,5 cent (cirka 70 öre) per liter i början av 2019. Den höjda dieselskatten är avsedd att förmå bilägare att byta till miljövänligare bilar.

Men missnöjet och protesterna från Gula västarna har haft en viss inverkan. I mitten av november uppgav regeringen att man tillför extra pengar för att hjälpa bilägare med låg inkomst.

Paris är en av de europeiska storstäder som sagt att bensin- och dieseldrivna bilar ska förbjudas senast 2025. På riksnivå har Frankrike målet att stoppa försäljningen av fossildrivna bilar senast 2040.

Källa: Reuters, Euronews

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gula västarna protesterar i Frankrike

Mer i ämnet