Separatistsoldat vid flygplatsen i Donetsk Foto: TT

Anklagelser i Ukraina: Gas används i striderna

Uppdaterad
Publicerad

Båda sidorna i konflikten i östra Ukraina anklagar varandra för att använda kemiska vapen.

Under de senaste dagarna har det förekommit uppgifter i ukrainska medier om att gas användes av separatisterna vid en av terminalerna på flygplatsen i Donetsk. Striderna har varit hårda vid flygplatsen de senaste dagarna.

– Separatisterna använde en slags tårgas mot de ukrainska soldaterna, säger en talesperson för Ukrainas försvarsdepartement till nyhetsbyrån Unian.

Ukrainakrisen

Stickande gas och spasmer

Separatisterna hävdar å sin sida att det är de ukrainska regeringsstyrkorna som använder gas i striderna.

–  Efter att granaterna briserat spred sig ett stickande moln av gas genom den gamla terminalen. De avfyrar förbjuden ammunition, vilket är ett brott mot Genèvekonventionen. Det är en stickande lukt sedan en granat briserat och man kan känna lukten av svavel och det är omöjligt att andas, sade Alexander Zakhartjenko, ledare för den självutnämnda Donetskrepubliken till ryska statsägda nyhetsbyrån Tass, som citeras av Dagens Nyheter.

I en pressrapport skriver den europeiska samarbetsorganisationen Osse, som har ett övervakningsuppdrag i Ukraina, att en ukrainsk soldat berättat att han och omkring 80 andra ukrainska soldater fått samma typ av skador som visade sig i okontrollerade muskelspasmer, kräkningar och andningssvårigheter. Vissa soldater ska ha förlorat medvetandet.

Hotar erövra mer territorium

Minst 262 personer har dött i samband med striderna i östra Ukraina de senaste nio dagarna. Det är den dödligaste perioden sedan vapenvila utlystes i september, enligt Rubert Colville, talesman för FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter.

Samtidigt utesluter de proryska rebellerna fredssamtal och hotar med att de ska erövra mer territorium i östra Ukraina.

– Vår sida kommer inte längre att verka för fredssamtal, säger Aleksandr Zachartjenko som leder separatisterna i Donetsk.

Sporadisk skottlossning ekade över rebellfästet på fredagen. Ukraina har förnyat anklagelserna om att ryska arméförband strider på rebellernas sida.

Sammantaget har över 5.000 personer dött i striderna mellan ukrainska regeringsstyrkor och proryska separatister, men FN befarar att den verkliga siffran är mycket högre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrisen

Mer i ämnet