Sveriges nya utrikesminister Ann Linde intervjuas i Agenda.

Ann Linde: Hade hellre sett att vi haft en bättre relation med Israel

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges nya utrikesminister hoppas på en mindre frostig relation med Israel. Det omdiskuterade erkännandet av Palestina som stat står hon dock bakom.

– Men Israel ska naturligtvis ha säkra, erkända gränser och kunna känna sig trygga i sitt land, säger Ann Linde (S) i SVT:s Agenda.

Relationen mellan Sverige och Israel har länge varit spänd. Med Margot Wallström (S) som utrikesminister, erkände Sverige Palestina som stat 2014.

Efter att Ann Linde tillträdde som utrikesminister i september, bokade hon snabbt in personliga möten med både Israel och Palestinas ambassadörer i Sverige.

Israels ambassadör i Sverige, Ilan Ben-Dov, har varit starkt kritisk till den svenska regeringen och i en debattartikel i slutet av september skrev han att ”den svenska utrikespolitiken gentemot Israel har under många år präglats av ytterlig ensidighet och obalans, ibland rentav fientlighet.”

Han skrev dock samtidigt att en nystart är möjlig mellan Israel och Sverige.

”Vi hade ett gott samtal”

Palestinas ambassadör i Sverige Hala Fariz är betydligt nöjdare med den svenska politiken och säger att ett erkännande var nödvändigt om man tror på en tvåstatslösning.

När Ann Linde gästade Agenda sa hon att det är väldigt viktigt att relationerna mellan Israel och Sverige nu normaliseras.

– Så vitt jag bedömer det hade jag ett gott samtal med Israels ambassadör.

– Vi står för en tvåstatslösning. Israel ska naturligtvis ha säkra, erkända gränser och känna sig trygga i sitt land. Men vi menar också att palestinierna måste kunna leva utan ockupation och utan bosättningar för att de ska kunna utvecklas och se en framtid i sitt land.  

Men är det ett problem att den ena ambassadören är mycket nöjd med den svenska politiken medan den andra är mycket missnöjd?

– Då har jag mycket att jobba med. Jag hade hellre sett att vi hade en ännu bättre relation med Israel, säger Ann Linde.

Inga konkreta förändringar

Den israeliska ambassadören säger att han vill se förändringar i den svenska politiken för att det ska bli möjligt att bjuda in utrikesministern på ett officiellt statsbesök till Israel.

– Jag tror att man inte riktigt har litat på att vi står upp för att Israel ska kunna försvara sig själv. Det har funnit tidigare uttalanden från, inte från regeringen, men från delar av samhället där de känt att vi inte har gett Israel ett existensberättigande, säger Linde.

Men är det inte den svenska regeringspolitiken som Israel haft problem med?

– Man hade problem med erkännandet. Man var mycket missnöjt och där har Israel markerat extremt starkt.

– Jag tror att det handlar om att vi bygger nya relationer nu. Men jag står helt bakom erkännandet av Palestina.

Ann Linde vill inte ge något konkret exempel på politik som Sverige kan komma att förändra för att förbättra relationen till Israel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.