Trots att både företag och ansedda säkerhetsexperter öppet ifrågasätter Bloombergs rapportering står medieföretaget fast vid sin version. Foto: TT

Ansedda affärstidningen får kritik för avslöjandet om kinesiska spionchip

Publicerad

Den femte oktober slog nyheten ner som en bomb. Det ansedda ekonomikanalen Bloomberg avslöjade hur 30 amerikanska storföretag hade infiltrerats av Kinas underrättelsetjänst via en avancerad hårdvara. Men efter ett antal dementier har nu tonläget hårdnat väsentligt och Apples vd Tim Cook kräver att Bloomberg drar tillbaka sitt avslöjande.

Bloomberg Businessweek grundade sitt avslöjande mot uppgifter från totalt 17 anonyma underrättelse- och företagskällor. Kinas syfte med operationen ska ha varit att komma åt värdefulla affärshemligheter och amerikanska myndigheters nätverk.

I centrum för skandalen står underleverantören Supermicro computer som ska ha fått sin hårdvara hackad.

Krävde att publiceringen dras tillbaka

Enligt tidningen ska bland annat tre högt uppsatta Apple-anställda ha bekräftat för Bloomberg att man sommaren 2015 hittade misstänkta mikrochip på moderkort i utrustning från Supermicro.

Men efter att avslöjandet tog fart har samtliga omnämnda storföretag skickat ut dementier och Apples vd Tim Cook gick så långt att han i en intervju med Buzzfeed krävde att man drog tillbaka publiceringen.

– Vi har vänt upp och ner på hela företaget för att försöka hitta det här. Det finns ingen sanning i deras avslöjande om oss. Det enda rätta vore att de drog tillbaka storyn, säger han i en intervju med tidningen.

Hårdvaruexpertens teori blev till sanning

Men trots att både företag och ansedda säkerhetsexperter öppet ifrågasätter Bloombergs rapportering står medieföretaget fast vid sin version.

Hårdvaruexperten Joe Fitzpatrick, som blev citerad i Bloombergs artikel, förklarar i säkerhetspodcasten ”Risky Biz” att han känner sig tveksam till hur han har blivit citerad och att i princip allt det som han sagt om hur det skulle kunna ha gått till sedan bekräftades som sanning av Bloombergs 17 anonyma källor.

Ytterligare en kritik mot granskning som nämns i podcasten är att det faktum att man inte lyckats hitta den faktiska hårdvaran.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer