Antalet smittade och döda fortsätter att stiga i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Läget är nu så akut att regeringen uppges överväga att isolera hela Lombardiet. Många frågar sig dock om det är praktiskt möjligt.

– De som bryter mot karantänerna kommer att straffas, säger samtidigt det italienska civilförsvarets chef Angelo Borrelli.

Nära 4 000 smittade och totalt 149 döda hittills. Det är gårdagens uppdaterade mörka siffror i ett Italien där coronaviruset kastar en lång skugga över hela landet. Varje kväll klockan 18 hålls en direktsänd presskonferens med senaste nytt om det allt värre läget.

– Vi kommer att klara det här även om det kommer att kräva extraordinära åtgärder, säger president Sergio Mattarella.

Coronapandemin

Både han och premiärminister Giuseppe Conte har talat till nationen i videoinspelningar. Dels för att mana till lugn och ingjuta mod i alla men också för att uppmana italienarna att följa säkerhetsföreskrifter och rekommendationer. Särskilt många yngre personer bryter medvetet mot avstånd och isolering och riskerar nu hårdare straff.

– Det här är allvar, det är inga pojkstreck, säger Angelo Borrelli.

Överväger isolera hela Lombardiet

I går kväll, efter att det italienska civilförsvaret meddelat de nya dödssiffrorna övervägs nu ytterligare nödåtgärder. Det talas bland annat om att utöka de röda zonerna och att hela Lombardiet, med 10 miljoner invånare, skulle kunna hamna i karantän. Många menar dock att det är praktiskt omöjligt.

– Vi överväger att isolera fler områden. Men hela Lombardiet? Nej. Ett av områdena som vi talar om är däremot Bergamasca, Bergamo med omnejd. Smittspridningen i Lombardiet är särskilt allvarlig, sa Silvio Brusaferro på civilförsvarets presskonferens i går kväll.

Snabbanställa läkare

Samtidigt sliter personal på norra Italiens intensivvårdsavdelningar dag och natt.

Mer än 150 familjeläkare har dessutom hittills smittas med viruset. Italiens regering håller i skrivande stund på att ta fram ett dekret som ska ge möjlighet att snabbanställa 5 000 läkare, 10 000 sjuksköterskor och 5 000 hälsovårdsarbetare. Man ökar också antalet intensivvårdsplatser med 50 procent.

Utöver det används militär för allt ifrån att hålla karantäner till sjuktransporter. Två nationella nödcentrum, ett i Piemonte och ett i Toscana, har aktiverats. Därifrån kan man snabbt koordinera transport av sjuka mellan städer och landsdelar.

Uppskjutna rättegångar och avbokningar

Konsekvenserna av alla sjukfall börjar också synas med uppskjutna rättegångar i domstolar, företag som inte kan leverera varor och en turistsektor i total kris redan med avbokningar på upp till 95 procent på många ställen. Gator, torg, restauranger och biografer gapar tomma.

Sent i går kom uppgifter om att en av poliserna i personskyddet av Matteo Salvini är smittad. Lega-ledaren Salvini, vice premiärminister och inrikesminister i den förra regeringen, säger nu att han är beredd att testa sig.

– Jag mår bra, men jag kommer att göra det ansvariga hälsomyndigheter kräver av mig, säger Salvini till italienska medier.

President Mattarella uppmanar de hårt prövade italienarna till mod och lugn i sitt tal:

– Vi kan och vi måste behålla vår tro på Italien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet