Förra veckan slog en ilsken mobb sönder fönstren och kastade färg på Turkiets ambassad i Moskva, utan att polisen ingrep. Foto: TT

Antiturkisk kampanj drabbar turkar i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Nedskjutningen av det ryska stridsflygplanet SU 24 väckte starka reaktioner från den ryska ledningen, som svarade med ekonomiska sanktioner och stopp på viseringsfriheten. Samtidigt inleddes en antiturkisk kampanj i de statligt kontrollerade ryska medierna som drabbat Rysslands turkar hårt.

Efter hätska uttalanden i ryska medier slog en ilsken mobb sönder fönstren och kastade färg på Turkiets ambassad i Moskva, utan att polisen ingrep. Den hätska stämningen fick ambassaden att uppmana turkiska medborgare i landet att stanna inomhus.

De trasiga ambassadfönstren har bytts ut och det mesta av färgen är borttvättad, men rädslan lever kvar hos många av Moskvas 30.000 turkar. När SVT tar kontakt med turkiska medborgare i Moskva avböjer de flesta en intervju. Vissa är beredda att berätta om sina känslor men vågar inte ställa upp framför kameran.

Turkiet sköt ned ryskt stridsflygplan

Men till slut öppnar affärsmannen Ikbal Dürre som är kurd från Turkiet dörren för oss. Han har bott i Ryssland i 27 år, har fru och en sjuårig son och driver bland annat en restaurangen Chorosij god, Ett gott år i Moskva.

Många turkar lämnar Ryssland

Ikbal Dürre visar oss runt och berättar att restaurangen vanligtvis serverar rysk, västeuropeisk och turkisk mat.

– Nu blir jag kanske tvungen att ta bort den turkiska menyn på grund av den negativa inställningen till allt turkiskt, säger Ikbal Dürre.

Han berättar att många turkiska restauranger just nu får utsätts för hårda kontroller av myndigheterna. Samma sak har också drabbat turkiska studenter på deras studenthem. Den obehagliga stämningen har fått många turkar att lämna Ryssland, berättar Ikbal Dürre.

– Efter nedskjutningen känner sig många turkiska medborgare obekväma här. Det är många som plötsligt börjat stöta på problem. Till exempel har flera fått problem när de reser in i landet, trots giltiga visum, säger Ikbal Dürre och berättar att många turkar reser hem i väntan på att relationerna ska förbättras.

I Ryssland lever 90.000 turkiska medborgare och det finns över hundratusen äktenskap mellan turkar och ryssar registrerade. Nu uppmanar Ryssland landets företag att inte anställa turkar, det statliga studentutbytesprogrammet med Turkiet avslutas, tonvis av importerade varor från Turkiet har beslagtagit och på Moskvas internationella bibliotek har den turkiska avdelningen fått stänga.

Prestigefull gasledning stoppas

I sitt årliga tal till nationen igår sa Putin att Turkiet kommer att få ångra nedskjutningen av planet.

– Om någon tror att man kan begå ett sådant här vedervärdigt krigsbrott, att mörda våra medborgare, och komma undan bara med en bojkott av tomater så har de grovt misstagit sig. Vi kommer att påminna dem mer än en gång om vad de gjort och de kommer att ångra sig mer än en gång, sa den ryske presidenten som med tomater syftade på de livsmedelsanktioner man redan infört mot Turkiet.

Kort därefter meddelade Rysslands energiminister att man avbryter förhandlingarna om det prestigefyllda gasledningsprojektet Turkish stream, en ny ledning som skulle leverera gas till Turkiet och andra länder i Europa. Projektet skulle ha ersatt South stream, som lades ned för exakt ett år sedan, på grund av kriget med Ukraina.

Med en namninsamling vädjar nu turkiska medborgare i Ryssland till Kreml att inte att låta den politiska trätan förstöra livet för all turkryska familjer.

– Politiker kommer alltid förr eller senare att komma överens, men deras gräl skapar lätt långt mer svårläkta sår mellan folken och vi måste göra allt för att förhindra att det sker, säger Ikbal Dürre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turkiet sköt ned ryskt stridsflygplan

Mer i ämnet