Apple ska betala miljonskadestånd för äldre telefonmodeller som blivit långsamma. Foto: Kiichiro Sato/AP Photo

Apple ska betala miljardskadestånd för långsamma telefoner

Publicerad

Techjätten Apple anklagas för att medvetet göra kundernas telefoner långsamma. Nu tvingas de betala upp till 4,7 miljarder svenska kronor efter att ha förlikat i amerikansk domstol.

25 dollar per telefon och totalt minst 310 miljoner dollar. Så mycket ska Apple betala enligt den förlikning som teknikjätten gått med på, rapporterar Reuters.

Beroende på hur många mobiltelefonägare som bedöms ha rätt till skadeståndet kan summan landa på upp till 500 miljoner dollar, vilket är omkring 4,7 miljarder kronor.

Nu ska förlikningen godkännas av en domare.

Apple nekar till att medvetet ha gjort de äldre modellerna långsammare, men har valt att gå med på förlikningen för att slippa rättegångskostnader, visar domstolsdokument som Reuters tagit del av.

Stämde teknikjätten

Förlikningen blev klar i fredags och gäller mobiltelefonägare i USA, som bland annat haft modellerna Iphone 6 och Iphone 7.

Deras telefoner blev långsammare efter att de laddat ner nya operativsystem, något som fått dem att tro att mobiltelefonerna eller dess batterier behövde bytas ut. Gruppen med mobiltelefonägare stämde företaget i en grupptalan.

Apple å sin sida menar att problemen snarare har berott på temperaturförändringar och att telefonerna använts mycket.

Redan 2017 medgav dock Apple att de gör sina äldre mobiltelefonsmodeller långsammare, men nekade då till att det skulle bero på att de vill sälja fler mobiltelefoner. Istället rörde det sig om att batterierna i de äldre mobilerna behövde skyddas från att slitas ut för tidigt, enligt företaget, som fick kritik för sin förklaring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.