En arbetare vid en annan textilfabrik i Kina och presidentdottern Ivanka Trump. Foto: TT

Syr kläder åt Ivanka Trump – vittnar om verbal misshandel

Verbal misshandel, omöjliga produktionsmål och rädsla för att gå med i facket. Indonesiska arbetare vittnar om missförhållanden i en fabrik som tillverkar kläder åt Ivanka Trump.
– Jag står inte ut längre. Jag arbetar obetald övertid varje dag, säger en kvinna till The Guardian.

I maj lade organisationen China Labour Watch fram en rapport om dåliga arbetsvillkor i två fabriker i Kina som tillverkar kläder för Ivanka Trumps varumärke.

LÄS MER: Aktivister gripna vid Ivanka Trumps fabrik i Kina

Häromveckan hamnade presidentdottern och Trumprådgivaren återigen i blåsväder efter uppgifter om att en man hade gripits och två försvunnit från den aktivistgrupp som slog larm om villkoren på skofabriken i Dongguan.

Har inte råd att ha barnen

Nu har den brittiska tidningen The Guardian talat med ett tiotal arbetare vid en fabrik i Indonesien som också tillverkar kläder för Ivanka Trumps varumärke. Arbetarna vid fabriken PT Buma Apparel Industry i Subang kommer med liknande anklagelser. De anställda hävdar att de har bland de lägsta minimilönerna i Asien och att de bara sporadiskt får ersättning för övertid. Samtidigt uppges produktionsmålen vara omöjliga att uppnå.

Enligt en kvinna är minimilönen på 2,3 miljoner rupiah i månaden (cirka 1.500 kronor) så låg att barnen måste bo hos sina morföräldrar. Hon har bara råd att besöka dem en helg i månaden.

LÄS MER: Ivanka Trump – en maktfaktor i Vita huset

En 23-årig kvinna har arbetat vid fabriken i sju månader, men säger att hon inte längre står ut.

– Jag arbetar obetald övertid varje dag och tjänar trots det bara 2,3 miljoner i månaden. Jag planerar att flytta från Subang, där minimilönen är för låg. Men jag vet inte vart jag ska ta vägen än. Jag har inga kontakter, säger hon till The Guardian.

Bättre än jordbruket

Andra är mer nöjda med sina jobb. En av dem är en ensamstående mamma i 30-årsåldern.

– Jag gillar ändå mitt jobb. Det är inte för jobbigt, säger en kvinna som har arbetat sju år vid fabriken.

Hennes kollega tycker att jobbet som textilarbetare är bättre än att arbeta inom lantbruket.

– Jag är glad över att jag arbetar vid Buma nu, eftersom mina föräldrar är jordbrukare och det är ett tröttsamt jobb. Här finns det i alla fall luftkonditionering, säger hon.

Utsätts för glåpord

De flesta av arbetarna är kvinnor. Fast anställda kvinnor har tre månaders betald föräldraledighet, obligatorisk sjukvårdsföräkring och en månadsbonus på 19.50 dollar (cirka 170 kronor) om de inte stannar hemma från jobbet när de menstruerar.

LÄS MER: Ivanka Trump tjänar miljarder trots anställning i Vita huset

Enligt arbetare har fabriken satt i system att avskeda anställda före muslimernas heliga fastemånad ramadan, för att slippa betala ut en bonus under den religiösa högtiden. Sju av arbetarna som The Guardian har talat med vittnar dessutom om verbal misshandel och hävdar att de blir kallade för glåpord som idiot, djur och apa.

Bara ett fåtal är med i facket. Anställda säger att de är rädda för att gå med eftersom de fruktar att de ska bli avskedade, samtidigt hävdar de att jobbet trots allt inte är så dåligt.

Vill inte kommentera

Men enligt Andriko Otang vid Indonesiens fackförenings rättighetscenter är uppgifterna om arbetsförhållandena i stort sett typiska för fabriker på västra Java.

– Det är mycket vanligt att använda sig av orealistiska produktionsmål för att rättfärdiga obetald övertid, säger han till The Guardian.

The Guardian har sökt Vita huset för en kommentar. Ivanka Trumps klädmärke och fabriken PT Buma Apparel Industry vill inte kommentera uppgifterna.

LÄS MER: Ivanka Trumps inflytande i Vita huset ökar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s nye president

Mer i ämnet