Danmarks drottning Margrethe håller en presskonferens i den danska kungafamiljens trädgård, Chateau de Caix i Caix Foto: TT, Pascal Pavani

Margrethe: ”Det var hans beslut, jag respekterar det”

Uppdaterad
Publicerad

Danmarks drottning Margrethe bjuder nu, för första gången på tio år, in till en träff med både franska och danska medier, ett halvår efter att hennes make, prins Henrik, gått bort.
– Det är hälsosamt att vara upptagen och lägga till saker går ganska bra, säger drottningen.

Det var den 10 juni 1967 i Holmens Kirke i Köpenhamn som kronprinsessan Margrethe gifte sig med den franske diplomaten Henri de Laborde de Monpezat. Det var först då som han fick sitt mer danskklingande namn: Henrik.

Den 2 februari 2018 uppgav kungafamiljen att prinsen hade blivit inlagd på sjukhus för att undersöka en tumör i den vänstra lungan. Tumören visade sig vara godartad, och sedan dess har han behandlats för en lunginfektion. En vecka senare meddelade kungafamiljen att prinsens tillstånd hade allvarligt försämrats, och på tisdagen 13 februari somnade prins Henrik in.

”En underlig upplevelse”

Margrethe säger att hennes mans död var ”en underlig upplevelse” men hennes arbete hjälper henne att hantera förlusten av prins Henrik. I hennes första offentliga kommentarer sedan Henrik dog 13 februari, ålder 83, säger Margrethe: 

– Det är hälsosamt att vara upptagen och lägga till saker går ganska bra.

78-åriga drottningen sade att Henrik inte skulle begravas bredvid henne, vilket är enligt tradition.  

– Det var hans beslut, jag respekterar det, säger Margrethe.

Torsdagens nyhetskonferens vid parets privata slott i sydvästra Frankrike där Margrethe semesterar, sändes live på dansk tv.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer