Demonstranter samlade utanför NRA:s vapenmässa. Foto: AFP

”Åren sedan Sandy Hook känns förlorade”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Kvarteren kring the George R. Brown Convention center vimlar av människor som tolkar verkligheten på helt olika sätt. Och många upplever NRA:s vapenmässa som stötande – för nära både i tid och avstånd, men att ställa in konventet vore att erkänna att tillgången till omkring 390 miljoner vapen i USA är problemet.

Stefan Åsberg

Utrikesreporter

– See you at the show tonight, säger en rundmagad man och höjer sin plastmugg, när vi möts i hissen.

Diskussionen i Texas kretsar mest kring hur den amerikanska vapenlagstiftningen ska uppfattas. Men jag är inte där än. Det tas inte precis för givet att vi just kommit till Houston från ett Uvalde i ofattbar sorg.

Polisens blunder

Det är ofattbart att begripa hur de småbarnen hölls i de två klassrummen och sköts undan för undan. Någon smetade sin kropp i blod och spelade död. En annan flicka lyckades krypa ut ur ett fönster. Men de flesta i årskurs fyras klassrum möttes av en halvautomatisk gevärsmynning och gärningsmannens ord: nu ska ni dö.

Ni kan tänka er vad som sker med en liten barnkropp när kulorna tränger in. Flera var så illa tilltygade att det krävdes dna-tester för att identifiera dem. Och berättelserna om hur föräldrarna stod där ute under Texas solen och hörde de dova smällarna utan att polisen ingrep. Gärningsmannen ska ha varit i skolbyggnaden i över en timme. Den rädslan och skräcken är svår att ta in.

Ansvaret för den helt missriktade räddningsinsatsen ser ut att falla på den lokala polisen. I en sådan här situation måste polisen ingripa. Varje minut innebär risk för att fler människoliv spills.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klockan 11.31 på förmiddagen avlossar 18-åriga Salvador Ramos det första skottet på Robb Elementary School i den lilla staden Uvalde i Texas. Det leder till den värsta skolskjutningen i delstatens historia. Foto: TT/AP

10 år sedan Sandy Hook

Åren känns förlorade sedan den där tidiga jullunchen avbröts i Washington då larmet kom från Newton i Connecticut. Alla de skandinaviska kollegorna packade, åkte tillflygplatsen och snabbt befann vi oss i ett – på alla sätt- isande kallt samhälle.

Stora delar av den lilla staden Newton var avspärrad. Då som nu var gärningsmannen en ung man med ett uppenbart utanförskap. Jag glömmer aldrig den gripande minneshögtiden med föräldrar som tog farväl av sina små barn. Men de 20 skolbarnen skulle inte ha dött i onödan. Bland de söndergråtna föräldrarna fanns en övertygelse att minnet av deras barn skulle hedras med ett förändrat och tryggare USA. Mätningar då visade att 9 av 10 amerikaner ville se skärpta vapenlagar, men 10 år senare har USA upplevt ett rekordstort antal masskjutningar – mer än en om dagen under 2022. Det visar siffror från den ideella organisationen Gun Violence Archive.

Debatten speglar splittringen

Demonstranterna och NRA-medlemmarna här på Houstons gator är en spegelbild av kongressen. Det är två grupper som drar åt helt olika håll och har lite förståelse för varandra. Resultatet blir ett än mer splittrat samhälle, med lite utrymme för överenskommelser. Nu pågår visserligen försiktiga samtal i senaten om att åtminstone presentera något som de kan enas om för att visa väljarna en gnutta handlingskraft. Ett förslag är en viss skärpning av bakgrundskontrollerna vid vapenköp.

Men de flesta av oss, som återigen hört berättelserna om mördade barn måste först anstränga oss för att begripa vad som fick polisen att brottas med desperata föräldrar utanför Robb Elementary istället för att försöka att ta sig in i byggnaden.

Varför en vapenfixerad 18-åring valde att döda de oskyldiga barnen, får vi nog aldrig ett ordentligt svar på. Det fick vi egentligen heller aldrig efter skotten på Sandy Hook Elementary School.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.