En kvinna håller upp en grön scarve för att visa sitt stöd för laglig abort under en demonstration i Argentinas huvudstad Buenos Aires i juni 2020. Rörelsen för fri abort har kommit att kallas ”den gröna vågen”. Foto: TT

Argentina: Förslag om att legalisera abort väntas i november

Uppdaterad
Publicerad

Argentinas president kommer lägga fram ett lagförslag om att legalisera abort under november månad. Det säger Vilma Ibarra, juridisk och teknisk sekreterare, kopplad till den argentinska regeringen.

Abort är i dag straffbart i Argentina och kan resultera i fängelse för både den gravida kvinnan och läkaren som utför aborten. Enligt en lag från 1921 sker undantag bara då graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller om den innebär en fara för kvinnans liv eller hälsa.

Men debatten om legalisering har varit en het fråga i argentinsk politik under många år och splittrar till stor del samhället som är starkt influerat av den katolska kyrkan.

Nära 2018

Under 2018 var det snubblande nära att ett lagförslag som skulle tillåta fri abort till och med vecka 14 godkändes av kongressen.

Den gången stoppades förslaget av senaten efter att först ha blivit godkänt av underhuset. Debatten orsakade omfattande protester från båda läger.

Landets nuvarande president Alberto Fernandéz, som tillhör en center-vänsterperonistisk falang i argentisk politik, har därefter lovat att lyfta frågan om legalisering på nytt.

I en intervju med tv-kanalen C5N under måndagen bekräftade Vilma Ibarra, juridisk och teknisk sekreterare till presidenten, att ett färdigt förslag kommer presenteras innan månaden är slut. Förslaget ska därefter på nytt behandlas i kongressen, rapporterar tidningen Clarin.

Ibarra lämnade inga detaljer om hur lagförslaget är utformat men påpekade att illegala aborter utgör ett stort hälsoproblem i Argentina. Varje år uppskattas över 370 000 illegala aborter genomföras i landet.

Kejsarsnitt på 11-åring

Debatten om abort i Argentina fick nytt bränsle under 2019 då nyheten om att en läkare utfört ett sent kejsarsnitt på en 11-årig flicka spred sig över världen. Flickan ska ha blivit våldtagen av en anhörig och enligt flera medier ha begärt abort utan att ha hörsammats.

Till slut genomfördes ett akut kejsarsnitt efter 23 veckors graviditet.

Senast för en vecka sedan genomfördes stora protester i huvudstaden Buenos Aires av ”den gröna vågen” som rörelsen till stöd för legalisering kommit att kallas. Namnet kommer från de gröna scarves som demonstranterna ofta bär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.