Sydkoreas president Moon Jae-in skakar hand med Kim Yo-jong, syster till Nordkoreas ledare Kim Jong-un. Foto: TT

Analys: Oro – USA vägrar fredschans på Koreahalvön

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Alla trodde att hoppet om fred skulle slockna samtidigt med OS-elden när spelen i Sydkorea är över. Men att Nordkoreas ledare skickat sin syster, Kim Yo-jong, till spelen visade sig vara mer än en pr-kupp. Hon kom med en inbjudan från sin bror, diktatorn Kim Jong-un om samtal med Sydkorea. Men det är ett toppmöte USA väntas motsätta sig eftersom USA vill sätta maximal press på Nordkorea.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

John Lennons  ”Imagine”, en sång om fred spelades under den spektakulära OS invigningen i Pyeongchang. Men inget kunde dölja att OS också utgör skådeplatsen för världens just nu farligaste politiska konflikt.

Politiska bedömare satt på helspänn för att se vad som skulle ske när systern, Kim Yo-jong, till Nordkoreas diktator Kim Jong-un skakade hand med Sydkoreas president Moon Jae-in. De utväxlade några ord och en hel värld undrade vad som hade sagts. Enligt lokala nyhetsbyråer hade president Moon Jae-in beklagat det kalla vädret. Det var första gången sedan Koreakrigets början 1953 som en familjemedlem ur Nordkoreas styrande familj satt sin fot i Sydkorea.

Nordkorea-krisen

Avvisande attityd från USA

På läktaren satt också USA:s vice president Mike Pence som en stenstod och bevärdigade inte Nordkoreas Kim Jong-un med en blick. Han hade ignorerat henne under en middag på fredagkvällen. Han vägrade också ställa sig upp när OS-truppen för Nord- och Sydkorea tågade in tillsammans. Det var ingen lätt balansgång för Sydkoreas president. Å ena sidan har OS i Sydkorea bidragit till en begynnande islossning mellan de två länderna, som tekniskt sett fortfarande befinner sig i krig med varandra. Å andra sidan var hans viktigaste allierade, USA, totalt avvisande till att erkänna Nordkoreas närvaro under spelen.

Det finns skäl till USA:s avvisande attityd. Dagarna innan hade Nordkorea hållit en oaviserad militärparad där man visade upp sina kärnvapen, de som experter befarar snart kommer kunna nå den amerikanska västkusten. Därför utgick alla ifrån att de minskade spänningarna mellan Nord- och Sydkorea som inträffat i samband med OS bara skulle vara tillfälliga. USA vill upprätthålla största möjliga tryck på Nordkorea med hjälp av ekonomiska sanktioner och diplomatiska påtryckningar. Från amerikanskt håll talas det om ”bloody nose”-strategin.

Väntas svara med attack

Nästa gång Nordkorea provskjuter en stridsspets så ryktas att USA kommer svara med att attackera ett strategiskt mål på nordkoreansk mark. Vad som i så fall skulle kunna bli Nordkoreas svar på detta har varit källa till stor oro. Skulle det kunna leda till att Nordkorea i så fall gör allvar av sitt hot att avfyra en kärnvapenbestyckad stridsspets? Därför är det med en suck av lättnad som militära säkerhetsexperter tar emot beskedet att Nordkoreas ledare bjudit in Sydkoreas president Moon till samtal i Nordkoreas huvudstad Pyongyang. Det skulle vara första gången på över ett årtionde som ett sådant toppmöte äger rum.

Moons svar var mycket diplomatiskt: ”Låt oss se till att genomföra detta genom att skapa de rätta förutsättningarna”.

Han sade också att USA, som är Sydkoreas allierade med militära baser på Sydkoreansk mark, måste vara med i dialogen.

Det kan vara den bitande vinterkylan som tvingat Nordkoreas ledare till förhandlingsbordet. Landet har bitvis drabbats av temperaturer på minus 17 grader. Enligt FN så kommer Nordkoreas hårt drabbade medborgare att lida svårt under en kall vinter. 70 procent av landets befolkning har otillräcklig tillgång till mat. Nordkorea har tidigare förhandlat sig till lättnader i sanktionerna, däribland säkrad oljeimport från Kina, med löften att backa militärt. Men den här gången tror ingen bedömare att Nordkorea kommer vara villig att göra avkall på sin kärnvapenprogram.

Vill minska spänningarna

Det finns andra sätt att minska spänningarna men det kräver en god diplomatisk vilja från de västallierade. Nu heter presidenten i Vita huset Donald Trump och ingen vet hur den oberäkneliga presidenten kommer att reagera på Nordkoreas utsträckta hand. Trump har svurit att skydda amerikanskt territorium till varje pris och att förgöra Nordkorea ”med eld och ursinne” om så krävs.

Nu väntar alla på beskedet om USA kommer hörsamma Sydkoreas uppmaning att också komma till förhandlingsbordet och möta Nordkorea. Trots allt så har läget i den laddade konflikten ljusnat.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet