Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”USA är den värsta av djävlar”, ropar en av männen. Hör utrikesreporter Stefan Åsberg från minnesceremonin i Bagdad. Foto: Cornelia Schauermann

Åsberg om anti-amerikanska stämningar i Irak: Ett hat som bara tycks växa

Uppdaterad
Publicerad

Spänd stämning och anti-amerikanska känslor. Bland de Iranstödda milisgrupperna i Bagdad är hatet mot USA starkt.

– Lika starkt som banden till grannlandet Iran, säger SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg, på plats i den irakiska huvudstaden.

I Bagdad har flera tusen människor deltagit i en ceremoni för att hedra de 16 personer som dödades häromnatten i de amerikanska attackerna mot Irankopplade mål i Irak och Syrien.

Enligt uppgifter till SVT är de som dödats eller skadats i huvudsak irakiska milismän, men även civila ska finnas bland offren.

– Många vi har pratat med kräver att den irakiska regeringen tvingar de amerikanska trupper som finns kvar här att lämna landet, säger SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg, som befinner sig i på plats i Bagdad tillsammans med fotograf Cornelia Schauermann.

Hör mer om stämningarna i staden i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.