Wikileaksgrundaren Julian Assange gestikulerar på balkongen på Ecuadors ambassad i London i fredags, efter att förundersökningen mot honom lagts ner. Vid lunchtid på lördagen twittrade Assange ut ett långt uttalande där han kritiserar det svenska rättsväsendet. Foto: AP Photo/Matt Dunham

Assange kritiserar Sverige i långt utlåtande: ”Därför vann jag”

Uppdaterad
Publicerad

”Förnedrande behandling” – så beskriver Julian Assange hur Sverige behandlat honom. Vid lunchtid på lördagen, svensk tid, tweetade Julian Assage ut en länk till ett skriftligt utlåtande med 120 punkter där han kritiserar det svenska rättsväsendets hantering av hans fall.

I uttalandet tar Assange upp flera olika aspekter och detaljer i hans fall. Han beskriver att han varit orolig för sin egen säkerhet och att han är övertygad om att anklagelserna om att han skulle ha våldtagit kvinnorna har politiska motiv.

”Jag blev mer och mer bekymrad över Sveriges nära relation till USA:s regering både vad gäller militära frågor och underrättelsearbete,” skriver han.

Fallet Assange

LÄS MER: Fallet Assange: Detta har hänt

Inleder med starka anklagelser

Uttalandet, som skrivits på den ecuadorianska ambassaden, inleds med ett kort öppningsstycke:

”Ni har utsatt mig för sex år av olaglig, politiserad kvarhållning utan åtal i fängelse, i husarrest och under fyra och ett halvt år på denna ambassad. Ni skulle ha ställt denna fråga för sex år sedan. Er ovilja att motta mitt utlåtande under de senaste sex åren har befunnits olagliga av FN:s arbetsgrupp för godtyckligt kvarhållande och av den svenska hovrätten” skriver han, och fortsätter:

”Ni har befunnits skyldiga för att ha utsatt mig för grym, omänsklig och förnedrande behandling. Under processen har ni nekat mig juridisk representation. Trots detta känner jag mig manad att samarbeta, även om ni inte värnar mina rättigheter.”

LÄS MER: Assange kan söka asyl i Frankrike

Redogörelse i 120 punkter

Inledningen följs av en redogörelse i 120 punkter kring hans Stockholmsbesök i april 2010, detaljer kring umgänget med den kvinna som senare anklagade honom för våldtäkt, och kommentarer till den rättsliga hanteringen av fallet.

Han skriver bland annat att han inte våldtagit de båda kvinnorna som anklagat honom. Han redogör för hur den ena kvinnan, som han kallar ”AA”, beskrivit deras möte i sms till vänner och att hon i sms:en skrivit att hon inte sovit under samlaget utan ”halvsovit”.

Med utlåtandet vill Assange klargöra varför utredningen lades ned.

Det var igår som förundersökningen mot Wikileaksgrundaren lades ned. Assange häktades 2010 i sin frånvaro, misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande. Sedan 2012 har han befunnit sig på Ecuadors ambassad i London efter att landet beviljat honom politisk asyl.

LÄS MER: Åklagaren lägger ned utredningen mot Assange

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Assange

Mer i ämnet