Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I rysk tv rullar bilder som sägs visa hur rysk polis gör tillslag mot Prigozjins kontor och bostad i Sankt Petersburg. Prigozjin påstås bland annat ha haft ett sjukvårdsrum med egen respirator. Foto: Rysk tv/Wagner

Attacker mot Prigozjin i rysk tv – jämförs med Hitler

Uppdaterad
Publicerad

Ryska statsmedier attackerar nu Wagnerbossen Jevgenij Prigozjin. I tv kallas han för förrädare och jämförs med Hitler. Samtidigt visar en färsk opinionsundersökning att nära hälften av ryssarna tycker att Prigozjins kritik mot den ryska militärledningen var berättigad.

Jevgenij Prigozjin riktade flera gånger, redan före det väpnade upproret, hård kritik mot den ryska militära ledningen. Och nu visar en färsk undersökning från det välrenommerade Levada-centret att nära hälften av ryssarna, 46 procent, tycker att kritiken – åtminstone delvis – var berättigad.

Bland de ryssar som uppgav att de framför allt fått sin information om myteriet från tv svarade 36 procent på det sättet.

Kanske är det därför som tonen just nu är mycket hård i de Kremltrogna medierna.

Bilder sägs visa tillslag mot Prigozjins bostad

I statlig tv rullar bilder som sägs visa hur rysk polis gör tillslag mot Prigozjins kontor och bostad i Sankt Petersburg. Där påstås Prigozjin ha förvarat stora mängder kontanter. Dessutom sägs Wagnerbossen ha lyckats få flera olika pass utfärdade till sig själv i olika namn.

Bland uppgifterna finns också bisarra inslag som att Prigozjin ska ha förvarat släggor med texten ”i händelse av viktiga förhandlingar” och ett inramat fotografi med avhuggna människohuvuden.

Jämför Prigozjin med Hitler

Det är förstås omöjligt att veta vad som stämmer av allt detta, om ens något. Men klart är att tonen är hård mot Wagnerbossen. Programledaren för ett populärt program på stats-tv, Jevgenij Popov, slog på onsdagskvällen fast att Wagners soldater är hjältar som förletts av ”förrädaren” Prigozjin. Vid sidan av sitt jobb som programledare på tv sitter Popov också i duman för partiet Enade Ryssland.

Michail Leontjev, vice vd för det statliga oljebolaget Rosneft, går ännu längre än Popov och jämför Prigozjin med Hitler.

– Det sägs att Prigozjin sa sanningen. Ja, än sen då? Hitlers tal efter anfallet på Sovjetunionen bestod till 80 procent av sanningar men han förblir ändå Hitler, sa Leontjev i ett program.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.