Bild över Raqqa från mars 2017. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Attacken mot Raqqa har inletts

Uppdaterad
Publicerad

Slaget om IS självutropade huvudstad Raqqa har inletts, enligt den USA-stödda kurdisk-arabiska alliansen SDF. Attackerna ska ha inletts under måndagen. Uppgifterna stöds av en rapport från det brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

En talesperson för SDF säger att operationen har inletts i de östra, västra och norra delarna av staden.

Enligt SOHR, som bevakar kriget från Storbritannien, ska ett anfall ha inletts mot en militärbas i norra delen av Raqqa, liksom i al-Mashab i östra kanten av staden.

– Det började i gryningen, säger SOHR:s chef Rami Abdel Rahman.

LÄS MER: IS huvudstad i Syrien på väg att falla

Har avancerat sedan november

I helgen uppgav en talesperson för SDF att en insats för att återta staden skulle inledas inom ”några dagar”.

Den kurdisk-arabiska milisen har sedan november avancerat kring staden för att slå en ring kring terrorfästet.

Förra veckan meddelade Washington att USA börjat förse SDF med vapen inför striderna om al-Raqqa. Turkiet har motsatt sig att milisen beväpnas, eftersom Ankara likställer SDF med den terrorstämplade PKK-gerillan i Turkiet.

LÄS MER: IS sköt mot våra barn när vi flydde

LÄS MER: Hör vittnet: ”Var som döden utan blod”

  • Innan revolutionen var Raqqa en helt vanlig syrisk stad där invånarna brottades med typiska problem som låga löner, arbetslöshet och politisk repression.
  • Den terrorstämplade extremistgruppen Islamiska staten (IS) utropade i juni 2014 Raqqa till huvudstad i sitt självutnämnda kalifat, några månader efter det att den tagit kontroll över staden, som ligger i norra Syrien.
  • Då blev allt annorlunda. Jihadisternas extremt stränga tolkning av islamisk lag förvandlade staden till en främmande plats, med halshuggningar, piskstraff och utbrett kvinnoförtryck.
  • Den USA-ledda allians som kämpar mot IS uppskattar att det finns mellan 3.000 och 4.000 jihadister i Raqqa, som har över 200 000 invånare.
  • Kampen för att driva ut IS och återta kontrollen över staden väntas bli brutal.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet