Foto: Reuters

Australien har förlorat 30 procent av sina koalor på tre år

Publicerad

I Australien finns det idag betydligt färre koalor uppe i träden än det gjorde för tre år sedan.

Antalet koalor har minskat med 30 procent sedan 2018, enligt organisationen The Australian Koala Foundation.

– Det är väldigt alarmerande, säger Deborah Tabart, ordförande för organisationen.

Idag är antalet koalor i Australien färre än 58 000. År 2018 fanns det fler än 80 000 koalor i Australien, enligt Reuters.

Australian Koala Foundation skriver att det ser sämst ut i delstaten New South Wales, där det finns 41 procent färre koalor än för tre år sedan.

Skogsbränder, torka och bulldozers

Deborah Tabart säger att det finns flera skäl bakom den häpnadsväckande siffran.

Under de senaste åren har stora skogsbränder härjat i Australien och tagit livet av många koalor. Dessutom har den varma temperaturen resulterat i torka, vilket särskilt New South Wales har drabbats av.

Avskogning är också en orsak bakom de sjunkande siffrorna. Deborah Tabart fruktar för koalorna om bulldozrarna forsätter köra i koalornas livsmiljö.

– Vi är oroliga för platser som västra New South Wales, där torka har haft en kumulativ effekt under de senaste tio åren. Flodsystem har varit torra i åratal, och röda eukalyptusträd som koalorna lever på är döda, säger hon.

Den australiensiska regeringen förväntas presentera en nationell återhämtningsplan för koalorna på fredag. Det kommer att gälla staterna i New South Wales, Queensland och området runt den australiensiska huvudstaden Canberra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.