New York-baserade Centrum för mänskliga rättigheter i Iran (CHRI) meddelar man är ”extremt oroad av videor som kommer från Sharif-universitetet och Teheran i dag”. Protester mot regimen pågår i stora delar av Iran. Foto: Iranian supreme leader office Handout/EPA

Ayatollan bryter tystnaden – skyller på USA och Israel

Uppdaterad
Publicerad

Nya protester har blossat upp i Iran. Nu kommenterar Irans högsta ledare ayatolla Ali Khamenei de rasande protesterna för första gången och beskyller USA och Israel för att ha orkestrerat prostesterna.

Efter att 22-åriga Masha Amini gripits av den iranska sedlighetspolisen och dött efter hårda slag mot huvudet har landets befolkning svarat med en omfattande protestvåg. I veckan uppges protesterna säkerhetspolisen på nytt ha gått in med tårgas och våld, då mot universitetet Sharif i Teheran, uppger Jerusalem Post med hänvisning till uppgifter på sociala medier. Hundratals unga personer ska ha arresterats.

Ayatollan beskriver protesterna som ”onaturliga”

Nu bryter Ayatollan tystnaden och beskriver Mahsa Zhina Aminis död som en sorglig händelse som ”lämnat oss hjärtekrossade”. I nästa sekund kallar han de omfattande protesterna för ”onaturliga och planlagda” av USA och Israel.

Protester i Iran

– Jag säger rakt ut att dessa upplopp och osäkerheter har iscensatts av Amerika och den ockuperande, falska sionistregimen och deras uppdragstagare, med hjälp av några förrädiska iranier utomlands, säger han till polisstudenter i huvudstaden Teheran, rapporterar AP.

Khamenis huvudsakliga kritik handlar främst om att USA och Israel ska ha uppmanat omvärlden att stötta demonstranterna. Han menar att det skiljer sig från länderna de vanligtvis agerar när protester äger rum i exempelvis Storbritannien, Frankrike eller övriga länder.

Han uttryckte även kritik mot att USA försökt hjälpa det iranska folket att kringgå landets omfattande internetcensur.

Danmark vill se sanktioner mot ansvariga

Danmark har nu meddelat att landet kommer arbeta för att EU inför sanktioner mot de som är ansvariga för Masha Aminis död. Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) hänvisar frågan om eventuella sanktioner till landets nya regering. Hon betonar dock att det är viktigt att demonstranter har rätt att uttrycka sin åsikt och att det är viktigt att eventuella brott i samband med Aminis död utreds.

– Det är väldigt viktigt att frågan om Mahsa Amini utreds och att ansvariga ställs till svars. Det är också något som jag framförde öga mot öga till Irans utrikesminister i New York (vid FN:s generalförsamlingsmöte), säger Linde till TT.

Enligt människorättsorganisationen Iran Human rights (IHR) ska sammanlagt 133 personer hittills ha dödats under protesterna. Nu publicerar organisationen även flera videos på Twitter som uppges visa hur iransk polis på motorcyklar jagar springande studenter i ett garage. Andra klipp visar där demonstranter förs iväg med svarta tygpåsar över huvudet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Protester efter Mahsa Aminis död – detta har hänt. Foto: KENZO TRIBOUILLARD/AFP/TT

Om protesterna i Iran

Mahsa Zhina Amini, en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, grips av moralpolis den 13 september i Teheran för att hon inte anses bära sin huvudsjal på korrekt vis.

Mahsa Zhina Amini förs till sjukhus när hon segnar ner och får vad polisen hävdar är en hjärtattack – något som bestrids av 22-åringens familj, som hävdar att hon utsatts för kraftigt våld mot huvudet. Den 16 september avlider Amini på sjukhus efter att ha legat i koma.

Vid Aminis begravning i hennes hemort utbryter spontana protester, som därefter utvecklas till en demonstration där kvinnor tar av sig huvudduken och skanderar slagord. Protesterna sprider sig snabbt och över landet, till de flesta av Irans 31 provinser.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Iran

Mer i ämnet