Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På dagarna flög han drönare och på nätterna sov han under jord tillsammans med en barnfamilj. Hör Vladyslav berätta om tiden i det belägrade Azovstal. Foto: TT/AFP/SVT

Azovsoldaten förlorade benet i Azovstal: ”Vi gjorde vårt bästa”

Uppdaterad
Publicerad

Vladyslav Zhaivoronok, soldat i det ukrainska Azovregementet, togs till fånga efter den långa belägringen av stålverket Azovstal. Där träffade han den frivillige svensk som nu riskerar dödsstraff i Donetsk.

– Vi kallar honom ”Mykola”. Såvitt jag vet var han frivillig, jag tränade med honom men vet inte mer om hans del i striderna, säger Vladyslav till SVT Nyheter.

Under nästan två månader höll omringade ukrainska soldater stånd mot övermäktiga ryska styrkor i stålverket Azovstal i den svårt krigshärjade staden Mariupol.

Vladyslav Zhaivoronok stred under hela belägringen.

– Det var mycket svårt. Ryssarna hade ett stort numerärt övertag, de hade mycket mer utrustning – flygplan, fartyg, pansar, artilleri. Vi gjorde vårt bästa med vad vi hade, men det var inte nog för att försvara oss, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vladyslav berättar att svensken, som kallas ”Mykola” hjälpte dem med träning. Foto: Sara Cosar/SVT

Vårdades som krigsfånge

I belägringens slutskede blev Vladyslav svårt skadad av ett ryskt pansarskott. Han har därför inget minne av kapitulationen.

– Jag förlorade ett ben och mitt högra öga. Jag tappade mycket blod men våra sjukvårdare utförde ett mirakel och räddade mitt liv.

Han fördes till ett sjukhus kontrollerat av ryssarna. Där låg han i en och en halv månad innan han släpptes i ett fångutbyte.

Vladyslav beskriver bemötandet på sjukhuset som kargt och strikt.

– De gjorde mitt liv så obehagligt som möjligt. Vi fick mat, men väldigt lite, och vård – men bara tillräckligt för att hålla oss levande.

”Aldrig träffat några extremister”

Vladyslav Zhaivoronok tog värvning i Azovregementet 2018, i dag en del av Ukrainas nationalgarde. Organisationen grundades av högerextremister 2014 under namnet Azovbataljonen.

Har du sett några tecken på extremism i Azovregementet?

– Jag har aldrig träffat några högerextremister i Azov, säger Vladyslav.

– I dag är den största delen av Azov i fångenskap. Vi skapar nu nya förband och många av de som går med har aldrig varit i militären tidigare. Att de vill försvara sitt land ger ingen rätten att kalla dem högerextremister.

Hör Vladyslav Zhaivoronok berätta mer om belägringen och fångenskapen i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet